Осигуряват патронажна грижа на още 348 души в Габрово

https://www.24chasa.bg/region/article/8406925 www.24chasa.bg
Осигуряват патронажна грижа на още 348 души в Габрово

Община Габрово ще разшири обхвата на услугите, предоставяни чрез проекта за патронажна грижа на възрастни и лица с увреждания по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., информират от местната администрация.

Подаденото искане за допълнително споразумение към договора е на стойност 553 320 лв. и включване на минимум 348 потребители до края на 2020 г. Подкрепата ще бъде осигурена по Компонент 3 на процедурата в помощ на най-нуждаещите се и уязвими лица по време на пандемията от коронавирус Ковид-19.

Новите дейности ще обхванат възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания, лица под карантина, самотни родители с деца до 12 г., които не могат да оставят децата си сами, пълнолетни лица в риск.

Почасовите услуги са свързани със закупуване и доставяне на храна, хранителни продукти, лекарства и вещи от първа необходимост (със средства на ползвателите или с пари, различни от тези по проекта). Потребителите биха могли да получат съдействие и в заплащане на битовите им сметки или в заявяване и получаване на неотложни административни услуги.

Община Габрово ще наеме допълнителен персонал за предоставяне на услугите. Разходите по проекта ще покрият възнагражденията и осигуровките на служителите, транспорта им до домовете на потребителите, както и снабдяването с лични предпазни средства и дезинфекциращи препарати. За логистиката на дейността ще бъдат назначени трима социални специалисти, един социален работник, един диспечер и двама шофьори.

От 17 март Община Габрово предоставя подкрепа за самотни и трудноподвижни възрастни хора чрез закупуване и доставка на храна, продукти и медикаменти със средства на заявителя. Телефоните за записване са: 0882 151 530 и 066 988 014 (всеки делничен ден от 08:30 до 17:00 часа).

От 30 март стартира временна платена услуга „Кризисна социална кухня“, целяща да подпомогне възрастните и хората в риск по време на епидемиологичната обстановка и спазването на социална дистанция. Заявки се приемат на телефони: 066 818 380 и 0882 960 994 (всеки делничен ден от 08:30 до 17:00 часа), както и на електронна поща: krizisna.kuhnya@gabrovo.bg.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не ми е в природата да седя на дивана КОЙ Е ТОЙ Мартин Денев е музикант, диджей и продуцент. Роден е в Пловдив, но от близо 30 г. живее на остров Бали, където се развива в музикалния бранш. Преди по-малко от месец излезе и последният му девети албум, който не спира да се изкачва в различни класации

Видео към песен на Евгени Минчев заснема режисьорът Люси Иларионов, видя "България днес". Това е първи проект след края на самоизолацията и разпускането на противоепидемичните мерки. "Това не е е сериозен и голям проект. Евгени Минчев ме помоли да заснемем клип и аз се съгласих" Люси сподели, че е в изключително затруднено финансово положение

Големият футбол се завърна в Германия. Снощното дерби между „Борусия“ (Д) и „Байерн“ (М) събра стотици милиони привърженици на великата игра пред телевизорите. Един от тях беше и българският нападател Димитър Рангелов. Преди 9 години юношата на „Славия“ спечели титлата в Будеслигата“ с екипа на „Дортмунд“