Частично бедствено положение в Септември заради скъсани диги на река Марица

https://www.24chasa.bg/region/article/8413240 www.24chasa.bg

Със заповед на изпълняващата длъжността кмет на Септември Лилия Етова в общината е въведено частично бедствено положение, заради разрушени на две места диги на река Марица в района.

Както вече съобщихме, сигналът за повишено ниво на водата и разлив на реката в близост до пътя Септември -Ветрен, вследствие на проливните дъждове и снеготопенето, е подаден от местното полицейско управление в неделя. За кратко време на място пристигат ръководителите на държавна фирма "Напоителни системи", областния управител на Пазарджик Стефан Мирев, и.д. кметът Лилия Етова.

Екипи на "Напоителни системи" с тежка техника са дислоцирани на местата на пробивите и извършват неотложни аварийно-възстановителни дейностти със скална маса и насипен материал. Застрашени от наводнения са големи площи обработваема земеделска земя, няколко стълба на далекопровод с високо напрежение, помпени станции, които захранват с питейна вода Септември. При огледите на място е установено, че участъците на разрушената дига са били частично срутени при наводнението през 2005г. и не са били възстановени. Срокът на обявеното частично бедствено положение в Септември е до 11 април.