Откраднаха портрети на Ботев и Левски от селско читалище

https://www.24chasa.bg/region/article/8416628 www.24chasa.bg
Христо Ботев

Неизвестни засега крадци задигнаха част от етнографската сбирка на читалището в старозагорсксото село Оряховица, включително и два портрета на Христо Ботев и Васил Левски в дървени рамки, съобщиха днес от полицията в Стара Загора. Кражбата е извършена във времето между 29 март и 12,15 часа на 5 април, когато библиотекарката видяла първо, че липсва скъп телевизор-плазма, който читалището купило на изплащане и още изплаща.

Заради епидемията от коронавирус сега то е затворено, жената открила липсите, когато в неделя по обяд отишла да полее цветята. Наред с телевизора и портретите, липсват музикална уредба с конколони и микрофон, дар от покойния кмет на Стара Загора д-р Евгений Желев, много народни носии - оригинални сукмани и потури, везани ризи и други битови предмети. Носиите са дарени от местни жители, сподели пред "24 часа" председателят на читалището Виолета Вапцарова.

Крадците не са стигнали до друга зала, посветена на епохата на социализма, в която са подредени портрети на Карл Маркс, Тодор Живков и Йосиф Сталин, бюст на Георги Димитров и оригинални костюми на пионери и чавдарчета от онези години. Те, както и оригинална парадна униформа на полковник от Народната милиция, също са дарения от местни хора. "Чудя се дали са нямали интерес към този период на историята ни или просто багажът им е станал много", коментира Вапцарова.

За да стигнат до плячката си, крадците са разбили прозорец, закрит с шперплат. Сградата не се охранява, няма и застраховка на имуществото в нея.
Това не е първо посегателство над богатата етнографска сбирка на читалището в Оряховица. Преди 4 години по поръчка на италиански бизнесмен с бизнес в България двама братя от селото откраднаха 7 ямурлука, 3 броя потури, 17 престилки от народни носии и везани мъжки ризи и женски блузи, дори и стар военен телефон с ръчка и резбован герб на Народна република България.

По време на съдебното дело тогава стана ясно, че братята Сашо и Йордан П. са работили по поръчка на италианския гражданин Давиде Маццетти, на 41 г. по онова време, който се надявал да продаде откраднатото. Той бе осъден на 2 г. лишаване от свобода условно, тъй като бе успял да избяга от страната.

Крадците от Оряховица се споразумяха с прокуратурата за по-леки присъди и вече се върнаха от затвора. "В село са, скоро ги предупредих да внимават какво правят", каза кметът на селото Атанас Вапцаров. Разследващите тепърва трябва да установят дали и новата кражба е тяхно дело.

Проверка в близкото до Стара Загора село Калитиново, където преди 4 години живееше италианецът, показа, че той не се е връщал на стария си адрес.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега