248 800 лева струват антикризисните мерки на община Казанлък

https://www.24chasa.bg/region/article/8420450 www.24chasa.bg
Галина Стоянова - кмет на община Казанлък

Предстои общинският съвет да ги гласува до 15 април

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова, нейният икономически екип, юристи и финансисти от водещи местни предприятия изготвиха пакет от антикризисни мерки, с които да подпомогнат социалнослабите граждани и местния бизнес при създалата се заради пандемията от коронавирус ситуация. Предстои до 15 април предложените мерки да бъдат гласувани от общинския съвет, съобщиха днес от общинския пресцентър.

Екипът предлага за нуждите на общинската болница да бъдат закупени 3 респираторни апарата - един със средства от бюджета на общината и два - от дарителската сметка. Ще бъдат купени и 5 апарата за дистанционно проследяване на пациенти "Чек Поинт-Кардио".

Общината ще осигури по 1000 лв. месечно към работните заплати на хората от персонала на Инфекциозното отделение на общинската болница, които лекуват пациенти с COVID-19. На тези хора ще бъде предложена както храна, така и да бъдат настанени в общински жилища за периода на карантината, като средствата за това да бъдат от парите за издръжката на общинската администрация.

Настаняването в общински жилища за периода на карантина е желание на някои от екипите при работата им със заразени с коронавирус пациенти, тъй като така те осигурят по-голяма безопасност на своите семейства.

Еднократна финансова помощ в размер на 250 лв. следва да получат самотноживеещи възрастни хора и самотни родители, които отглеждат децата си без каквито и да било доходи от Бюро по труда или социалното подпомагане по време на извънредното положение. Мярката не се отнася за лица, които получават социална помощ или някакво обезщетение.

Предстои за бъдат освободени от наемни вноски и такси за тротоарно право от 1 април т.г. наемателите на общински обекти - ресторанти, питейни заведения, временно поставяеми съоръжения /кафеавтомати/, спортни клубове, клубове за занимания с деца, обществени бани, басейни и пазари, които не са извършвали търговска дейност по време на извънредното положение.

Предлага се до 30 юни 2020 г. да бъде удължен срокът за ползване на 5 процента отстъпка от дължимата от физически и юридически лица такса "Битови отпадъци".

Юридическите лица, които имат разрешителни да ползват минерална вода за хотели, обществени бани и басейни ще бъдат освободени от заплащане на годишно заявеното водно количество, пропорционална на периода на извънредно положение.

А юридическите лица, които са засегнати от извънредното положение в страната, въведено на 13 март - хотели, ресторанти, кафе-аперативи, атракциони, игрални зали, гарнизонен стол и заведения тип-бистро, ще бъдат освободени от такса "Битови отпадъци" за месеците март и април, в които не работят, ако местните старейшини решат това.

Извънредното положение е динамично и трудно подлежи на прогноза, затова и мерките, които предлагаме, са динамични и ще се анализират във всеки един негов етап, както и след като то отпадне, казаха още от общината.

Прогнозата е, че общата сума за покриване на пакета от антикризисни мерки от бюджета на община Казанък възлиза на 248 800 лева, като в нея не са включени средствата от търговските обекти при евентуалното им двумесечно освобождаване от такса "Битови отпадъци". Тези пари могат да бъдат осигурените от фонд "Резерв" - съгласно Закона за защита при бедствия, от предвидената субсидия на фондация "Чудомир" за "Чудомирови празници", които тази година бяха отменени, както и от културния, международния и туристически календари на община Казанлък.

В същото време продължава доставката на храна и медикаменти до домовете на нуждаещите се казанлъчани - възрастни, живеещи сачотно и/или хора под карантина. До момента от тази услуга са се възползвали 59 лица.

Продължава и безвъзмездната доставка на топъл обяд на 40 души, като прогнозата е през април и май от него да се нуждаят още 160 човека. Отделно Социалният патронаж в момента се грижи за 343 лица, към тях предстои да бъдат включени още 245 жители на общината.
До този момент са закупени и предоставени на социалните служби, домовете за стари хора, в населените места и храмовете на територията на община Казанлък 3300 броя защитни маски за многократна употреба. Дарени са други 3500 маски, 150 литра спирт. Закупени са 6 тона дезинфектанти, голяма част от които вече са предоставени на домоуправителите на жилищни кооперации.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега