Д-р Кунчев: Вслушваме се в хората и коригираме мерките, когато се налага

https://www.24chasa.bg/region/article/8422253 www.24chasa.bg
Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев провери днес пазара в Стара Загора и остана доволен от организацията на работата там, СНИМКИ: Ваньо Стоилов

Главният държавен здравен инспектор провери пазара в Стара Загора, остана доволен

По 60 лева на писиар тест ще получават от НЗОК само лабораториите, които работят за нуждите на държавния здравен контрол

"Съвсем целенасочено искахме да видим до каква степен издадената в понеделник заповед на здравния министър Кирил Анананиев за отваряне на пазарите удовлетворява хората. Идеята беше да не се създават пречки на производителите на разсад, на цветя, на плодове и зеленчуци, и на тези, които желаят да купят и да го засадят. Защото това не може да се отлага, сега е моментът за тази земеделска работа и не трябва да го изпускаме. Хората трябва да продължат бизнеса си и това по никакъв начин не пречи на карантината, на изолацията, където я има". Така главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обясни проверката, която днес след обяд направи лично на пазара в Стара Загора.

По време на проверката на пазара в Стара Загора главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев поиска разрешение от търговците, за да снима как добре са подредени сергиите им с разсад
По време на проверката на пазара в Стара Загора главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев поиска разрешение от търговците, за да снима как добре са подредени сергиите им с разсад

"Не е лесно да се вземат тези решения за ограничения, но винаги, когато обсъждаме някакви мерки, в щаба се опитваме да търсим баланса между това те да бъдат ефективни и в същото време да са балансирани и да не водят до тежки икономически последици. Такъв компромис е възможен и пазарът тук е доказателство, че при добра организация този баланс може да се постигне.

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев разговаря с търговец на разсад за домати по време на днешната си проверка на пазара в Стара Загора
Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев разговаря с търговец на разсад за домати по време на днешната си проверка на пазара в Стара Загора

Понякога се създава впечатлението, че действаме на принципа проба-грешка, но когато имаш работа с вирус, който познаваш едва от 3 месеца и няма кой знае колко натрупан световен опит, това е неизбежно както при мерките, така и при начина на диагностика и на лечение. Но аз не се плаша толкова от този метод. Така се вслушваме в това, което казват хората и когато се налага, го коригираме", каза още доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев провери днес пазара в Стара Загора и остана доволен от организацията на работата там. Пазарът в Стара Загора е единственият в областта, който не затвори заради извънредното положение, обявено на 13 март т.г.
Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев провери днес пазара в Стара Загора и остана доволен от организацията на работата там. Пазарът в Стара Загора е единственият в областта, който не затвори заради извънредното положение, обявено на 13 март т.г.

Заповедта на здравния министър дойде, след като производители на разсад от цялата страна се оплакаха, че продукцията им умира заради затворените пазари. Стара Загора обаче не е типичният пример, защото единствено от цялата Старозагорска област тук пазарът не беше затворен с въвеждането на извънредното положение в страната на 13 март т.г. "Пазарът ни, който е покрит и затворен, е като голям супермаркет за хранителни стоки, няма защо да го спираме", беше категоричен от първия ден кметът на града Живко Тодоров.

Доц.д-р Ангел Кунчев разговаря с търговците и остана доволен от организацията на работата на пазара. "Купувачи не можем да ви доведем, но поне да не им пречим да дойдат", каза той на търговец на разсад за домати и поиска разрешение да снима сергията му, за да покаже колко добре е подредена тя.

Главният здравен инспектор обясни пред журналисти, че от утре, сряда, НЗОК каса ще плаща по 60 лева на тест за писиар диагностика за коронавурис, който е най-сигурен и дава пълна гаранция, че резултатът от него е верен. "Никоя лаборатория досега не е спирала заради липса са тестове, но това ще улесни работата - дават се пари срещу направен тест. Тази сума покрива стойността на консумативите и до известна степен и вложения труд. Лабораториите, които изследват за коронавирус, в страната, вече са 15.

Пари от касата ще получават само тези лаборатории - държавни и частни, които работят за нуждите на държавния здравен контрол. Има строг регламент какво точно включва това: хора с клиника, който отговарят за съмнение за коронавирус, най-близките им контакти, особено ако хората са в риск като възрастни, с хронични заболявания и т.н., тези, които професионално се докосват с такива лица и след това, ако можем, но не можем, и по-широки групи от населението. Не сме против този по-широк скрининг, просто нямаме материална възможност - достатъчно тестове, за това. Така че тези, които искат да се изследват на частно по свое желание, ще си плащат", каза доцентът.

Той не може да прогнозира кога ще настъпи пикът на пандемията у нас, но уточни, че взетите мерки са я поставили под контрол. "Ако се стигне до широко плато в разпространението на вируса, без повишаване на случаите на заразени, може би след празниците, може да отпишем част от сегашните мерки, следим ситуацията", внесе оптимистична нотка Ангел Кунчев.

Той не си купи нищо от пазара в Стара Загора, но не защото от понеделник с решението на парламента за заплатите на депутатите и министрите е спряна и неговата заплата като член на политическия кабинет на здравния министър, а защото, по думите му, нямало къде да сложи покупката. "Но все пак спирането на заплатата ми сега ми е последна грижи. Благодаря на ген. Мутафчийски, който каза, че от щаба ще събират пари за мен, но не мисля, че това е въпрос за обсъждане сега", бе категоричен главният инспектор. "Не мога да обсъждам решението на парламента за заплатите - каквото за другите, такова и за нас. Вече какъв ще е кръгът на засегнатите от тази мярка е въпрос на правна трактовка", каза още той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"