Варненски математици представят уникален проект

https://www.24chasa.bg/region/article/8425565 www.24chasa.bg

Ученици от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон“ във Варна са на път да се класират за Европейска олимпиада по статистика. Това съобщи за "24 часа" техният ментор и учител по информатика, Елена Димитрова.

Младежите не само са се постарали да намерят необходимите данни, свързани с проблемите на младите хора, а да ги систематизират и представят графично, аналитично и таблично, а също така дават интересни и логични предложения за това как могат да се решат проблемите на младите хора в България.

"Отборът на "ВДМ-ВАРНА“ участва в Националната олимпиада по статистика, като преминахме втори кръг с най-висок резултат от над 60 отбора от цялата страна в нашата възрастова група (8-9 клас). Класирахме се за финалния кръг сред четирите най-добри отбора в България, които бяха поканени от Министерството на младежта и спорта да представят проблемите, пред които са изправени младите хора,каза Елена Димитрова пред "24 часа". Участието в националния кръг през март се осъществява чрез изготвяне на две презентации. Първата - представяне на отбора, а втората - идеен проект на тема "Проблеми на младите хора в България и Европа“.

По първоначалния регламент идейните проекти от националния кръг трябваше да се оценяват по три начина - чрез предварително гласуване онлайн, от жури и от публиката по време на официалната презентация в гр.София. Заради въведеното извънредно положение, обаче, се наложиха промени и класирането ще се определи чрез гласуване онлайн и чрез гласуване от журито /всяко с тежест 50% от крайната оценка/. Отборът с най-висока комплексна оценка ще получи правото да представи България на Европейския кръг на олимпиадата през м.05.2020г.

Екипът от варненските математици очакват подкрепа на следния линк: https://www.nsi.bg/bg/node/17915/

Най-долу на страницата трябва да се маркира Отбор "ВДМ - ВАРНА“.
Гласуването продължава до 09.04.2020г.

В отбор "ВДМ-ВАРНА“ влизат Виктор Николов, Даниел Димитров, Мартин Гоцев и техният ръководител Елена Димитрова.