Пенсионер дари пенсията си на болницата в Чирпан

https://www.24chasa.bg/region/article/8427509 www.24chasa.bg
75-годишният Славчо Делев от Чирпан дари месечната си пенсия в размер от 270 лева на общинската болница в родния си град. Снимка: Ваньо Стоилов

Сред дарителите в Стара Загора са студентка и дядо Киприан

75-годишният Славчо Делев от Чирпан обяви, че е дарил месечната си пенсия в размер от 270 лева на общинската болница в родния си град. Благородният му жест идва дни след като стана известно, че 80-годишната Надие Мехмед от разградскоко село Печеница е дарила една своя пенсия на болницата в Исперих.

Волята на дарителя от Чирпан е с парите от пенсията му да бъдат купени лични защитни средства за лекарите, които са на първа линия в борбата с коронавируса в местната болница. Той възнамерява да дари и великденските добивки, които му се полагат към пенсията.

Славчо Делев избра 7 април - Деня на здравните работници, за да направи своето дарение. Той сподели, че не е стъпвал в болница от 31 години, когато си счупил крака. Мъжът е известен в Чирпан като билкар, работил е в горското стопанство. Той е председател и на фондация "Александър Кръстников", от чийто име дари на болницата други 500 лева.

Четвъртокурсничката в специалност "Медицинска сестра" на Тракийския университет в Стара Загора Милица Иванова също се нареди сред хората с добри сърца от областта, след като купи със собствени средства и дари на филиала на Спешния център в града 30 предпазни шлема, съобщиха от висшето училище. Милица е един от доброволците от Медицински факултет, заявили готовност при необходимост да се включат в борбата с COVID-19. „Все още не са ме призовали на първа линия като медицинско лице, затова в момента моят начин да помогна е този", коментира студентката. Тя мисли, че всеки един човек е длъжен да помогне с каквото може, независимо дали сме в извънредно положение или не, а дарителството почувствала като свой дълг към обществото и към своите колеги.
Медиците от Спешния център в Стара Загора приеха жеста на студентката като знак, че бъдещите им колеги - лекари и медицински сестри, които сега завършват висшето си образование, ще изпълняват със сърцето си Хипократовата клетва.
Сред старозагорци, които направиха дарение на Университетската болница в Стара Загора вече е и старозагорският митрополит Киприан. С думите "когато човек прави добро, лявата ръка не трябва да знае какво прави дясната" той не пожела да уточни финансовия размер на дарението си, но уточни, че желанието му е с парите, които са негови лични, да бъдат купени тестове за диагностика на коронавирус и за лечението на пациенти с COVID-19. Владиката дари и икони с образа на Божията майка за всяка от клиниките на болницата. Наред с това той отслужи водосвет и молебен за здраве на всички нейни служители и пациенти.

Митрополит Киприан се обърна и с приветствие към лекарите и медицинските специалисти, които работят на първа линия срещу заразата:

"Днес народът ни и целият свят се борят с разширяващата се пандемия. Живеем във време, което носи изпитания за всяка човешка душа. Вирусът COVID-19 прекъсна живота на много наши братя и сестри и продължава да причинява страдания, болка и страх от утрешния ден. Човечеството от много години не се е изправяло пред подобна глобална епидемия. Въпреки постиженията на науката, за пореден път осъзнаваме, че не сме всесилни и носим много уязвимост в душите и телата си. Големите изпитания в сегашния делник ни учат, че се нуждаем едни от други и обръщението "братя и сестри" не е сантиментално и архаично словосъчетание, а реалност, която ни дава сила и духовна благодат.

Сърдечно Ви благодаря за добронамереността и готовността заедно да се помолим за успешното лечение на всички страдащи в УМБАЛ "Професор д-р Стоян Киркович", за здравето на лекарите и целия персонал на университетската болница, както и за здравето на всички страдащи.

Вашият труд винаги е впечатлявал с благородството и себеотрицанието си. Неслучайно в светата Библия е писано "Почитай лекаря с чест, според нуждата от него, защото Господ го е създал. Знанието на лекаря ще възвиси главата му и между велможите ще бъде на почит. Господ е създал от земята лекарства, и благоразумен човек не ще ги пренебрегва".

Към знанията, уменията и горещите Ви сърца сега гледа цялата нация. Осъзнаваме колко вяра и вътрешна енергия са Ви необходими, за да отговорите адекватно на това знаково изпитание. Да дадете надежда на заболели и здрави, да бъдете опора в носенето на кръста на потърсилите подкрепата Ви. За тези Ви трудове молим Всеподателя Бога, Лекаря на лекарите, да бъде с Вас, да Ви дарява с духовни и физически сили, да Ви подкрепя постоянно. Вярваме, че Той преизобилно дава и тепърва ще снизхожда със Своята благодат над Вас и пациентите Ви, защото Вие изпълнявате на дело евангелските думи, да обичаме ближния като себе си.
Свети апостол Павел ни завещава: "А сега остават тия три: вяра, надежда и любов, но по – голяма от тях е любовта" и тук, в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" всеки ден със сърце и душа доказвате правотата на това послание, отправено преди две хиляди години. Всеподателят вижда любовта и трудолюбието ви, които са неизменна част от лекарското призвание.
Бог да дарува Своето благословение над Вас - лекарите, медицинските сестри и служителите, за да лекувате успешно пациентите си. Да укрепи болните и Ги излекува, за да познаят силата Му, и всички ни да умъдри, за да оценим колко ценен е дарът на здравето и как трябва да го съхраняваме с дисциплина и разум. Всеподателят да отвори сърцата ни, да видим пътя вътре в нас, който възражда усетът ни на съпричастност с другия, с болката му. Нека никога да не забравяме, че сме силни само тогава, когато сме заедно в православната си вяра, когато народът ни с едно сърце и една душа търси Бога и с Негова помощ преодолява стръмнини и изпитания, теготи и болки. Животът и родната ни история са доказали силата на българското сърце, на духа ни, вечен като Майка България. Божието благословение да пребъдва над всички ви!".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега