Глътка въздух в Бургас: Няма новорегистрирани с COVID-19

https://www.24chasa.bg/region/article/8427752 www.24chasa.bg
На днешното заседание на кризисния щаб бургаски депутати от ГЕРБ дариха предпазни маски за медиците на първа линия.

Дават трима на прокурор - нарушили задължителната карантина

Няма новорегистрирани заболели с коронавирус в Бургас и областта, а пациентите, настанени в болници, са в добро общо състояние, съобщиха от Общинкския кризисен щаб. Петима се лекуват в инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас и двама в болницата в Айтос.

Отрицателни са взетите до момента проби на медиците от Спешния център, както и на изследваните полицаи от КПП-та и служителите на Жандармерията, включително  екипите в кв. "Победа".

Общинският кризисен щаб работи и по извадка за изследване на завърнали се от чужбина жители на кварталите Победа, Горно Езерово, Рудник и Черно море. Целта е да бъдат изследвани всички най-рискови групи - както хората, които работят на първа линия, така и онези в ромски квартали, където има завърнали се от чужбина и поставени под карантина, обясниха от кризисния щаб. Изследвани ще бъдат и всички служители на Инфекциозно отделение и Спешния център на УМБАЛ-Бургас. Пробите, които се правят, се поемат от бюджета на Община Бургас.

3000 предпазни маски ще бъдат осигурени за служителите на ОД на МВР-Бургас за работата им на терен по време на предстоящите Великденски празници.

1491 са лицата под задължителна карантина в областта, от тях 620 са в община Бургас. Трима  са предадени на прокуратура за нарушаване на задължителната карантина. 7 акта са съставени за нарушение на заповедта на министъра на здравеопазването за ограничение на зоните за свободно придвижване.

56 са до момента постъпилите заявления по новата програма на Общинския съвет за заявка за хранителни пакети.

На заседанието на щаба днес присъстваха народните представители Димитър Бойчев и Галя Желязкова, които връчиха дарение от 300 предпазни маски тип FFP 5. Те ще бъдат разпределени на служителите на УМБАЛ-Бургас и Спешния център.

Нови доставки на защитни облекла са осигурени днес за медиците от УМБАЛ-Бургас, КОЦ-Бургас, Диализните центрове и Спешна помощ.