Връчват националната литературна награда "Йордан Йовков" в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/8428358 www.24chasa.bg

Община град Добрич ще връчи за единадесети пореден път националната литературна награда „Йордан Йовков“ по повод 140 години от рождението на писателя по време на литературните празници. Церемонията по връчването ще се състои през ноември т. г. Наградата е учредена през 1970 г.

Тя се връчва на пет години. Досегашни нейни носители са Дико Фучеджиев /1970/, Емилиян Станев /1975/, Илия Волен /1980/, Петър Славински /1985/, Ивайло Петров /1990/, Николай Хайтов /1995/, Марко Семов /2000/, Антон Дончев /2005/ и Георги Мишев /2015/.

Отличия за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство са получили Симеон Султанов /1985/, проф. Иван Сарандев /2000/, Йордан Дачев и Атанас Цонков /2005/, проф. Светлозар Игов /2010/ и д-р Кремена Митева /2015/.

Предложения за носители на националната литературна награда „Йордан Йовков“ и отличие за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство могат да бъдат депозирани в срок до 31 август в общината в Добрич..

Целта на наградата е да стимулира авторите за създаване на високохудожествена и философски осмислена белетристика, утвърждаваща хуманизма и нравствените и естетически ценности, характерни за Йовковото творчество. Материален израз са плакет, грамота и парична сума в размер на 2000 лв, която може да бъде актуализирана в годината на връчване.

Кметът на Община град Добрич назначава със своя заповед Консултативна комисия. В състава й участват зам.-кметът по култура, председателят на комисията по култура в Общинския съвет, ръководителят на дейност „Култура”, представител на Сдружението на писателите-град Добрич, последният носител на наградата „Йордан Йовков” или отличието и др.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане