Радев: Да се улесни запазването на работни места, не хората да търсят помощи

https://www.24chasa.bg/region/article/8455062 www.24chasa.bg
Румен Радев СНИМКИ: Прессекретариат на президента

В условия на тежка икономическа и финансова криза от ключово значение за нейното преодоляване са предприятията, в които производството продължава и се запазват работни места. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като посети край град Трявна предприятие, специализирано в производството на отбранителна продукция. Държавният глава посочи, че при ограничен износ и загуба на пазари за страната, институциите трябва да ускорят административните процедури за предприятията, които продължават работата си, имат клиенти и сключени договори и очакват съответните разрешителни за износ, съобщиха от прессекретариата на президента.

„Не деля българите на работещи в частния и в държавния сектор“, подчерта президентът Радев в отговор на въпрос, че посетеното дружество, в което са заети 630 души, е частно. „Съдбата на българските работници е от значение. Важно е тези хора да могат да получават заплати за реално изработения си труд и в кризата да помагат на държавата с данъчни постъпления, а не да висят на врата ѝ за помощи“, допълни Румен Радев. По думите му ролята на институциите е с работата си да внасят спокойствие за заетостта на хората и съдбата на семействата им.

„Многократното повтаряне на манипулацията, че президентът иска да саботира здравните мерки, няма да я превърне в истина“, заяви още Румен Радев, запитан за мерките, предприети срещу коронавируса. Заедно със здравните мерки обаче са необходими и адекватни социално-икономически, които да са навременни, достъпни и безвъзмездни.

Държавният глава призова в кризата апелът на властите да е насочен към разума и отговорността на българите, а не да се насажда страх и паника. „Няма да ме видите в хора на паниката, колкото и рейтингово да е. Предпочитам гласа на разума, каквото и да ми струва“, коментира Румен Радев. По думите му, ако нещо може да компроментира здравните мерки, това не е безотговорността на българите, както се внушава напоследък, а липсата на убедителни и навременни социални и икономически мерки, което води до обезверяване на хората.

По-късно държавният глава Румен Радев проведе среща с кмета на Община Трявна Силвия Кръстева, която подчерта действията на местните власти за запазване на всяко работно място в града. Обсъдени бяха мерките за осигуряване на непрекъснат и ефективен дистанционен учебен процес, както и перспективите на Трявна да продължи да се утвърждава в бъдеще като туристически и лечебен център за белодробни заболявания. В града се намира и Детската специализирана белодробна болница „Царица Йоанна“. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи

Боксьорът Благой Найденов гони по религиозни татуировки гуруто им Благой Георгиев, видя "България Днес". Любимият на фолкпевицата ДесиСлава, от която има син, се е нашарил с кръстове и лика на Богорица. Е, има още доста машинката да играе по кожата на Малката Кобра докато стигне Благой, но и това е добро начало

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“