Проф. Илиян Дойков: Да, близките на починалата от Хисаря отказаха да я вземат

https://www.24chasa.bg/region/article/8456529 www.24chasa.bg
Проф. Илиян Дойков

- Синът на покойната - международен шофьор, всячески искал да докаже, че не е заразил майка си

- Поискаха аутопсия, направихме я - доказа се бронхопневмония

Погребението на 69-годишната Куна Стайковска предизвика напрежение между кмета на Хисаря Пенка Ганева и близките на починалата. Жената издъхна на 12 април в пловдивска болница от бронхопневмония в резултат на коронавирус. Вземането на трупа се е оказало проблем.

Кметът на курортния град заяви, че е организирала служебно погребение при спазване на всички мерки, като общината е поела разходите от 1800 лева. Ганева упрекна близките на починалата, че са могли, макар и в карантина, да наемат траурна агенция, която да осъществи погребението. Но са намерили причини да не го сторят.

От своя страна снахата на починалата - Невяна Андонова, потърси 24plovdiv.bg, за да опроверга думите на кмета на Хисаря. "Погребаха я, без да ни съобщят", разплака се тя.

Коя от двете страни е права? Потърсихме проф. Илиян Дойков, ръководител на болницата, в която Куна Стайковска бе лекувана 12 дни и почина.

- Проф. Дойков, каква е истината около починалата при вас Куна Стайковска от коронавирус и транспортирането й до Хисаря, за да бъде погребана?

- Изказвам съболезнования на близките на починалата. Тя издъхна на 12 април. Мои колеги от болницата са се обадили на роднините й да ги информират съгласно закона и за необходимостта да попълнят съответните документи за освобождаване на тялото. От семейството са обяснили, че всички са под карантина. Единият от синовете на Куна Стайковска дори е казал, че процедурата, която им предлагаме, е улеснение за него, но иска да говори с брат си. По-късно е заявил: "Не сме съгласни, искаме аутопсия". Отговорихме им, че такава ще бъде извършена. Аутопсията е направена, но никой от близките не се появи в следващите близо 20 часа. Тъй като колегите потърсиха съдействие от мен, аз информирах областния щаб за борба с коронавируса за създалата се ситуация в лицето на областния управител г-жа Каназирева. Тя пое отговорно задачата и се свърза с кмета на Хисаря Пенка Ганева.

- Това ли е процедурата в такива случаи?

- Ковчегът, в който се полагат починали от коронавирус, трябва да е специален. Той е метален отвътре и посипан с хлорни препарати. След което трупът се завива в дезинфекциран чувал. Това е по инструкция от министерството на здравеопазването в конкретните случаи със загинали от COVID-19. С такива чували обаче разполагат погребалните агенции. Обадихме се на една, но оттам ни попитаха кой ще плати ковчега. Казах им, че аз ще го направя. А те учудено ми зададоха въпроса: "Знаете ли, че струва 1000 лева". Тогава отново потърсих съдействието на г-жа Каназирева. А тя от своя страна - на Пенка Ганева, която е заявила, че ще поеме този разход и няма да търси близките, защото не е сигурна дали нещата не опират до пари. Пристигна кола от хисарска траурна агенция и вдигна тленните останки с ковчега.

- Снахата на починалата Куна - Невяна Андонова, заяви, че не са им съобщили изобщо. А когато свекърва й е била на лечение във вашата болница трудно се свързвали с лекарите. Как ще коментирате?

- На мен абсолютно никой не е звънял. Как може всеки, който ми се обади, да му отговоря, а точно на тях - не? Нали именно от болницата им се обадиха да ги информират за смъртта на жената?

- Твърдят също, че те са поискали аутопсия, а вие сте отказали. Така ли е?
- Поискаха и я направихме. Изкарали аргументи, че не могат да я приберат, защото кой щял да плати 5000 лева, ако ги хванат, че са нарушили карантината.

- Говорите възбудено?

- Ами 8 пациенти с коронавирус са при нас, един е на респиратор. Утре и с него може да се случи същото. И в един момент се оказва, че стоим и нищо не правим, а пък те са много сериозно обидени.

- Снахата Невяна Андонова обясни, че трудно са се свързвали с болницата. Веднъж им казвали, че свекърва й е добре, друг път - не. Това вярно ли е?

- Никога жената не е била добре. Един час след приемането й е беше интубирана. Никога не е екстубирана. Как един такъв човек може да е добре?

- Аутопсията какво доказа?

- Бронхопневмония. Коронавирусът на пациентката е установен още на 4 април в две референтни лаборатории - Стара Загора и София. Освен това инфекцията е потвърдена и на скенер. А да се твърди, че не са им съобщили, е абсурдно. Д-р Георги Кръстев е говорил три пъти с единия син на жената - Иван. Даже му имам и телефона. Брат му е поискал аутопсията. И ние я направихме.

- Какво е тогава обяснението ви за този спор между кмета Пенка Ганева и близките на Куна Стайковска?

- Двамата синове на починалата са международни шофьори и са се прибрали от чужбина. Единият обяснил на д-р Кръстев, че живеел с мъката да не би той да е заразил майка си. И всячески се стремил да докаже, че тази жена не е умряла от коронавирус, за да не му тежи на съвестта. Смятам, че е неудачно той да бъде обвинен, защото майка му може да бъде заразена от всеки, включително и на опашката за хляб. Съпричастни сме с болката на хората и лично с неговата. Аз го разбирам, никой не иска да живее с тази мисъл. Но фактите са такива - трупът е в болницата при нас, какво трябваше да се направи оттук нататък? Да се организира погребение. Кой да го направи? Лично ходих в специална траурна агенция да взема чувалите. И това го свърших в 22 часа на Цветница. Моят опит до момента показва, че това е задължение на близките, независимо от състоянието им. Траурните агенции поемат този ангажимент, могат да поставят трупа в камера за определено време или да го кремират. Но подобно обаждане ние не получихме. Затова поехме инициативата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Съпругата на нападателя на хокейния "Питсбърг" Евгени Малкин - Ана Кастерова, попадна в Топ 20 на най-сексапилните жени в Русия. Класацията бе изготвена от читателите на местното издание на списание "Максим". Красивата госпожа, която е спортна водеща, заема 17-ото място. Първа в певицата Ана Плетньова

Съпругата на Рио Фърдинанд – Кейт, се ядоса на коментар в социалните мрежи. Тя беше обвинена от последовател в лъжа, че кара тежка бременност. Това извади извън нерви жената на бившия капитан на "Манчестър Юнайтед", която го нареди добре под коментара. Кейт е в напреднала бременност и в скоро време тя ще дари Фърдинанд с четвърто дете

Бившата половинка на Григор Димитров - Никол Шерцингер, намери време в натоварения си график за малко глезотии. Тя сподели в социалните мрежи момент от релаксиращия си ден, в който се наслаждава на инфрачервена сауна. 42-годишната певица вдигна градусите на последователите си с горещи снимки по бельо, което само подчертаваше пищните й форми