Осмото издание на кинофестивала "Златната липа" се отлага за 2021 година

https://www.24chasa.bg/region/article/8478813 www.24chasa.bg
Фестивалът на ново европейски кино "Златната липа", който трябваше да се проведе за осми пореден път тази пролет в Стара Загора, бе отложен за догодина заради коронавируса

Организаторите ще се опитат за покажат най-добрите заглавия на новото европейски кино догодина

Освен Олимпиадата в Токио и Европейското първенство по футбол, за догодина се отлага и осмото поред издание на Международния фестивал за ново европейско кино "Златната липа" в Стара Загора. Причината е, че заради коронавируса общината отмени всички културни прояви до края на месец август т.г. Това съобщи днес неговата създателка и директор на фестивала кинорежисьорът Магдалена Ралчева.

Фестивалът беше насрочен за дните от 30 май до 3 юни 2020 година и до последно екипът се надяваше, че пандемията ще завърши с настъпването на пролетта и провеждането му все пак ще бъде възможно. "Затова не спирахме да работим по организацията на събитието. В средата на април вече сме напълно готови с програмата, но последните прогнози и развитието на пандемията в света ни накараха да вземем трудното, но единствено правилно решение - да отложим провеждането на "Златната липа" за 2021 година", каза Магдалена Ралчева.

Прожекциите на фестивала
Прожекциите на фестивала "Златната липа" в Стара Загора по традиция са безплатни, те минават при голям зрителски интерес

Вече са насрочени новите дати, на които ще се проведе догодина кинофестивалът "Златната липа" в Стара Загора - от 29 май до 2 юни 2021 година. В програмата на кинофорума и през следващата година ще намерят място част от заглавията, които щяха да бъдат показани сега. Това ще бъдат ленти, които са произведени през 2019 г. и по различни причини имат особено място в програмата на фестивала.

Създател и директор на фестивала
Създател и директор на фестивала "Златната липа" е кинорежисьорката Магдалена Ралчева, която е родена в Стара Загора

Още в началото на годината е било определено и международното жури на "Златната липа 2020" . Закупени са били и самолетните билети за чуждестранните му членове. Те ще останат в състава на журито и при провеждането на форума през следващата година, посочи Магдалена Ралчева. Определен е бил и тазгодишният носител на наградата "Златна липа" за цялостен принос в киното. "Той е мъж, обичан български актьор, който играе изключително активно и в киното, и в телевизионните сериали, както и на театрална сцена. Ще запазим името му в тайна, защото ще му връчим наградата догодина", допълни още Ралчева.

В осмото издание на фестивала догодина филмите в програмата на "Златната липа" ще бъдат точно 45, посочи Ралчева. Този формат ще се запази и в следващите издания на фестивала. Организаторите са решили да поставят в ясна рамка броя на участващите заглавия. "Опитът от предишните издания ни показа, че когато заглавията са повече , зрителите нямат възможност да видят голяма част от тях и дори ние, като организатори, нямаме възможност да представим много от филмите повече от един път", обясни Ралчева.

Вариантът фестивалът да се проведе през есента на тази година отпаднал, тъй като било рисковано да се създава наново организацията му, а и засега не е ясно дали и по това време няма да останат някои ограничителни мерки.

За какво бяха готови организаторите? Селекцията от конкурсни филми отново беше от 9 заглавия, които трябваше да се състезават за наградите "Златна липа". Българският филм в конкурсната програма беше представен от филма на Стефан Командарев "В кръг" - една изключителна лента, която показва тъжната реалистична картина на българското общество чрез историите на няколко двойки патрулиращи полицаи.

Друго впечатляващо заглавие в конкурсната програма бе лентата на италианския режисьор Игор Тувери, който е най-добрият създател на комикси в Европа. "5 е съвършеното число" обаче е негов игрален дебют, с който Тувери участва в специалната селекция на кинофестивала във Венеция. В него участват големите италиански актьори Тони Сервино и Валерия Голино. Филмът е уникален като стилистика. Разказва за наемен убиец, израснал в Неапол, който гледа на работата си като на обикновена професия. Подреденият му свят се обърща, когато синът му, който е наследил занаята на баща си, отива "на работа", но неочаквано бива убит... Следващата година този филм няма да бъде в конкурсната програма, но организаторите ще се опитат да го прожектират извън нея.

Русия беше представена с прекрасния филм "Върлината" на младия руски режисьор Кантемир Балагов. Той е с много награди - печели 4-те отличия от наградите "Белия слон" на руските кинокритици и филмови експерти.

Впечатляваща бе и австрийската драма, която носи името "Земята под моите нозе" на режисьора Мари Кройцер, която спечели наградата за режисура във второто издание на фестивала "Златната липа".

Филмът "Кръвта на Пеликана" е копродукция на Германия и България с режисьор Катрин Габе - един много интересен психологически трилър с българско участие. В главната роля е една от големите звезди на германското кино Нина Хос. Действието се развива в България. Участват две прекрасни малки български момичета, които на практика правят филма толкова силен. Затова ще бъде направен опит той да остане за догодина в програмата на фестивала.

Останалите не по-малко интересни ленти в конкурсната програма бяха "Истина и закон" от Естония, "Изгубен" от Франция, "Ал Шафак - когато Раят е разделен" от Швейцария, "Преди замръзване" от Дания.

Освен това в програмата тази година имаше няколко изключителни филма на големи режисьори, истински кинолегенди, поради което нямаше как да бъдат в конкурсната програма. Единият е филмът "Офицер и шпионин" на Роман Полански - истинска перла в несъстоялото се издание на "Златната липа". Всички знаем за аферата с несправедливо обвинения офицер Алфред Драйфус, но начинът, по който Полански поднася разказа си, е впечатляващ.

"Човекът, който уби Дон Кихот" е последният шедьовър на Тери Гилиъм с Джонатан Прайс в главната роля. А филмът, с който трябваше да започне осмата "Златна липа" е кинохитът от Великобритания "Джуди" на Рупърт Гулд. Това е биографичен филм за голямата американска актриса и певица Джуди Гарланд, а за своето блестящо изпълнение Рене Зелуегър тази година спечели Оскар.

Тази година трябваше да бъдат показани 45 филма от 18 европейски страни. От тях 5 заглавия са детски, богата бе селекцията на филми от Франция и Дания. И тази година отново българската секция от филми беше впечатляваща, както от документално, така и от игрално кино. Освен "В кръг " на Стефан Командарев, фестивалът щеше да покаже новата лента на талантливата режисьорка Светла Цоцоркова "Сестра", който тепърва излиза и щеше да види бял свят по време на форума. В програмата ни беше и нашумелият "Доза Щастие" на Яна Титова - една силна история за млада жена , която успява да превъзмогне дългогодишна наркотична зависимост, като и "Писмо до Антарктида" на Станислав Дончев - с талантливата Ирмена Чичикова в главната роля.

И в документалните филми селекцията бе изключително силна. На първо място това е филмът "Жертва на пешки" на Асен Владимиров - филм за професор Марко Марков, който през 1943 година като съдебен лекар насила е изпратен като член на първата комисия в Катин след "Катинското клане". Това е много впечатляващ разказ за личната драма на този човек и за това, че достойните постъпки се помнят и се ценят.

"Тайният живот на Вера" на Томислав Христов е копродукция с Дания и Финландия и разказва за млада жена, която намира спасение за своя брат и за себе си чрез ролевите игри. "Какъв цвят има този свят" на Ралица Димитрова и оператора Пламен Герасимов е филм за малко известната у нас поетеса Данила Стоянова, която умира на 23 години, но нейните стихосбирки са преиздавани у нас и в САЩ и стоят на специално място в холандския град Лайден, заедно със стиховете на други големи поети. Организаторите ще се постораят да покажат този филм догодина. "Калин и отбора на затвора" на Петко Гюлчев е вдъхновяваща история по действителен случай за втория шанс в живота и за преобръщането на ценностната система. Включени са били и две ленти на изключителната продуцентка на "Агитпроп" Мартичка Божилова. Едната от тях - "Най-сладкото", е документален филм, посветен на 30-годишнината на нашия по-свободен живот.

Организаторите се надяват е журито на фестивала догодина да остане в същия състав, предвиден за тазгодишното осмо издание, стига на някой от членовете му да не се появи по-важен ангажимент, защото до тогава има много време. Председател на това жури е големият български оператор и режисьор Емил Христов, заснел майсторски едни от най-хубавите български ленти. В петчленното жури за първи път щяхме да имаме италиано-американска режисьорка, която се проявява и като талантлив оператор - Мо Скарпели. Друг член на журито е руската актриса Елена Морозова, чиято кариера започва от 8-годишна възраст и до днес се снима изключително активно в киното и в телевизионни сериали. Димитрий Цинцадзе е грузински режисьор, който има 13 филма досега, а от 1996 година живее и работи в Берлин. Френският кинорежисьор Антоан Реймбо е петият член на журито.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега