992 автомобила са върнати по Великден от КПП-тата край Ловеч

https://www.24chasa.bg/region/article/8483159 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

За четирите почивни дни по Великден от седемте КПП-та на областния град са върнати 992 автомобила. Това стана ясно на заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавируса в община Ловеч, проведено тази сутрин.

"Върнатите шофьори са само от седемте КПП-та на община Ловеч, като някои граждани са желаели да напуснат територията по причини, които органите на реда не са счели за основателни. Впечатляваща е ицифрата от 10 000 подадени декларации, т.е. 10 000 автомобила, които на практика са влезли/излезли от общината - дали през околовръстното или другаде, но така или иначе са преминали през седемте КПП-та.Това са 10 000 автомобила за четири дни, с подадени декларации на излизащи и влизащи автомобили. През този четиридневен период полицията е съставила 132 акта за установяване на административно нарушение, Община Ловеч е съставила три акта и има 10 предупредителни протокола", съобщи кметът Корнелия Маринова.

Общинският оперативен щаб е направил подробен анализ на съществуващото положение. Д-р Анета Винева от РЗИ е докладвала, че към сутринта на вторник има 133 души под карантина. В тази група са и 61 международни шофьори, които след пътуване се поставят задължително под карантина, а след нея тръгват отново на път.

"На практика броят на хората, които са под карантина, не е по-малък. Само през последните четири почивни дни 71 души от територията на ловешка община, които бяха под карантина, излязоха от 14-дневния срок. Имаме още нови 25 или без международните шофьори, в момента 72 души са под карантина", уточни кметът на Ловеч.

За радиационния фон - тема, която излезе като проблем през последните дни, бе докладвано, че няма никаква причина за притеснение от гражданите. Общината измерва по три пъти на ден на три различни места радиационния фон и всичко е в границите на нормалното, съобщи още Корнелия Маринова.

Главен инспектор Златин Михайлов - началник РУ на МВР-Ловеч, докладва за сериозни нарушения на правилото за носене на маски, което е задължително на публични места. След като и активно са започнали да съставят актове, вече има чувствително подобряване на този показател. В този порядък са се включили и служителите от общинския отдел "Контрол и сигурност". Патрулите са установили две групи от младежи, които с автомобилите си се събират, говорят си, правят среднощни разходки. Снети са им данните и вече се знае кои са те.

Проблем с редовно носене на маски има и по селата. В късните часове, обикновено около хранителните магазини, се наблюдават групи от хора, които се събират. Кметът Маринова лично е участвала в разпръскването на няколко такива групи, за последно в село Дойренци.

Други младежи по селата си уреждат срещи, за да играят футбол или някаква друга спортна игра. Това се наблюдаваше основно през последните почивни дни. Имало е сигнал и последващ контрол, обаче не е установено подобно събиране на млади хора. Общо взето проблемът с детските групи обаче остава и това е тревожно, коментира Маринова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи

Боксьорът Благой Найденов гони по религиозни татуировки гуруто им Благой Георгиев, видя "България Днес". Любимият на фолкпевицата ДесиСлава, от която има син, се е нашарил с кръстове и лика на Богорица. Е, има още доста машинката да играе по кожата на Малката Кобра докато стигне Благой, но и това е добро начало

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“