Нови мерки за преодоляване на икономическата криза, предизвикана от COVID-19, прие Общинският съвет в Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/8495649 www.24chasa.bg

Сесията на Общинския съвет в Русе премина при засилени мерки за опазване на здравето заради извънредното положение в страната. Всички съветници и служители на общинската администрация, както и присъстващите в залата граждани и представители на медиите, спазиха противоепидемичните предписания. Това съобщиха от Община Русе. 

С 2.2 млн. лева са спаднали приходите в Община Русе в сравнение със същия период на миналата година, съобщи кметът Пенчо Милков пред общинските съветници. От имуществени данъци и такса смет са постъпили по-малко 1.2 млн. лева, а при неданъчните приходи спадът е с около милион.

Въпреки трудното положение, в което е администрацията, всички започнати инфраструктурни проекти ще бъдат завършени. Ще бъдат ограничени разходите за издръжка на различните звена - кметства, общински предприятия, детски градини и ясли, но ще продължи дейността по подобряване на инфраструктурата в селата, условията в детските градини и ясли, асфалтирането, ремонтите, каза кметът.

Общинският съвет прие нови мерки за преодоляване на икономическата криза, предизвикана от COVID-19.

Решено бе да се освободят от такси за срока на извънредното положение повече от 100 фирми и търговци, които са наематели на общински имоти.

Съветниците бяха единодушни и в решението си да намалят наемите на ползвателите на площи на общинските пазари. Управителят на "Общински пазари" Кунчо Кунчев обяви, че е необходимо да се направи жест към всички наематели, които изпитват затруднения в търговията заради пандемията. Затова наемите за месец май ще бъдат намалени с 20%, което ще струва на дружеството над 23 хил. лв.

Взето беше и решение за създаване на работна група за промяна на наредбата за рекламни цели на територията на Община Русе. Тя ще се опита да се справи с отдавна наболял проблем за града – безразборното лепене на рекламни афиши и обяви на обществени места. Обмисля се изграждането на нови съоръжения, предназначени специално за лепене на плакати с рекламно съдържание.

Общинският съвет одобри и предложението Ива Чавдарова да бъде удостоена за почетен гражданин на Русе. Близо 30 години тя ръководи успешно Международния фестивал „Мартенски музикални дни”, една от най-старите и реномирани фестивални сцени в България. Основан през 1961 година, организираният от Община Русе фестивал има модерна програмна стратегия и висок обществен рейтинг.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа