200 самотни старци в Габрово ще получават топъл обяд у дома до 19 юни

https://www.24chasa.bg/region/article/8497371 www.24chasa.bg
Топлата храна ще се доставя до домовете на нуждаещите се
Топлата храна ще се доставя до домовете на нуждаещите се СНИМКА: Община Габрово

Предоставянето на безплатен топъл обяд за нуждаещи се ще продължи до 19 юни 2020 г. Община Габрово ще осигури хранителната помощ по новата целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.“.

Проектът ще стартира на 1 май 2020 г. и чрез него ще бъдат подкрепени 200 уязвими лица от града и селата. Стойността му е 19 140 лв., които ще бъдат отпуснати от държавния бюджет чрез Агенцията за социално подпомагане.

От топъл обяд могат да се възползват самотно живеещи възрастни над 65 г., които са без доходи или с такива, под линията на бедност, хора с увреждания и в невъзможност да се самообслужват. В целевите групи попадат и лица, които поради бедност и социалната изолация, наложена за ограничаване разпространението на вирус Ковид-19, не са в състояние да осигурят сами прехраната си.

Стойността на храноден за един човек е 2,50 лв. и включва супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт. Приготвената храна ще се доставя ежедневно до дома на потребителите в работни дни. При наличие на икономии, за почивните и празничните дни ще се осигурят сухи пакети или консерви.

Нуждаещите се ще могат да разчитат и на допълнителна подкрепа за закупуване на хранителни продукти, вещи от първа необходимост и лекарства (с техни средства или с пари, различни от тези по проекта).

Ще се запазят всички възможности за подбор – чрез сигнали от граждани, доброволци, доставчици на социални услуги и институции и др., за да се гарантира, че помощта ще достигне до лицата в нужда. Дейностите ще се ръководят от „Заведения за социални услуги", казаха от местната управа. 

В края на този месец приключва проектът на Община Габрово, по който от 2016 г. функционира обществена трапезария за социално слаби хора. За целия период повече от 420 лица са подпомогнати с безплатен топъл обяд. Средствата бяха осигурени по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи