Няма движение по пунктовете на границата с Турция след забраната за преминаване

https://www.24chasa.bg/novini/article/8498657 www.24chasa.bg
Трафикът на пунктовете Капитан Андреево и Капъкуле е силно намалял.

Само два автобуса за седмица са пристигнали от Турция в Кърджали

Само два автобуса са пристигнаха в Кърджали от Турция в началото на тази седмица и те бяха полупразни. Хората се страхуват и не смеят да пътуват, твърдят превозвачи. Те се надяват, че ситуацията ще се промени и курсовете ще бъдат възстановени до месец. На 24 май започва най-големия мюсюлмански празник Рамазан байрям. Заради него обикновно трафикът между Кърджали и Турция е изключително натоварен. Заради големия брой пътуващи дори се пускат допълнителни автобуси.

Около 20 са редовните линии, по които ежедневно се изпълняват курсове между Кърджали и различни турски градове. В момента редовните автобуси са спрени и курсове не се извършват. Пристигналите два автобуса не са били редовни, а цените на билетите за пътниците в тях са били два пъти по-високи от обичайните. Причината е, че в Турция имало ограничение и един автобус не е можел да превозва повече от 25 души.

"Имаме много точна справка и организация за хората, които идват от Турция. От началото на карантинния период досега 161 души са пристигнали от Турция. През последната седмица броят на пристигналите е около 60 души", съобщи кметът на Кърджали Хасан Азис.  

Обикновно напролет броят на пътуващите от Турция към България е голям. Причината е, че много наши изселници, които са пенсионери, се прибират по родните си места, за да живеят в България до есента. Тази година къщите им по селата останаха празни.

Собственици на магазини в Кърджалийско са притеснени, че липсата на турските пенсионери ще се отрази негативно върху бизнеса им. Много търговци разчитат на по-голям оборот именно благодарение на завърналите се изселници.

Няма напрежение на най-големите сухоземни гранични пунктове между България и Турция - Капитан Андреево и Капъкуле, след като от полунощ в четвъртък срещу петък в действие е забраната да не преминават у нас хора, леки коли, микробуси и автобуси от югоизточната ни съседка. Изключение се допуска за тировете, превозни средства със специален режим на движение, автомобили с хора, които се нуждаят от лечение, както и коли, изпълняващи хуманитарни мисии. Заповедтта на здравния министър Кирил Ананиеев важи до 23,59 ч на 26 април.

"Такава забрана е въведена и от самата Турция преди седмица. Няма струпвания от неразбрали пътници и на Капъкуле", коментираха жители на Одрин.

"На ГКПП Капитан Андреево трафикът на камиони е нормален. За влизане в Турция не се пропускат чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси. Разрешено е преминаването само на турски граждани. Тамошните власти не разрешават влизане на водачи с тирове, които са граждани на рискови в епидеомиологично отношение страни. Не се разрешава и влизането на шофьори, посетили тези държави в последните 14 дни", обясниха от "Гранична полиция".

"1360 камиона са преминали през Капитан Андреево за денонощие от четвъртък до петък. 640 тира са влезли в страната ни, а 720 са излезли за Турция. По-натоварен за същия период са били пунктовете Дунав мост-Русе и Кулата, където съответно са обработени общо по 1900 и 1568 камиона", казаха от митницата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа