В Сливен затягат мерките в ромските квартали, легла в болниците има

https://www.24chasa.bg/region/article/8507860 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Около 500 души в циганския квартал на Сливен "Надежда" и други към 120 човека от квартал "Речица" предстои да бъдат поставени под карантина като мярка срещу разпространението на коронавируса, съобщиха днес от общината. От РЗИ в града вече връчват предписанията за това, като предприемат нов начин за карантиниране - в изолация ще бъдат оставяни цели домакинства, няколко къщи, част от улици и дори цели улици в ромските махали. Проблемът там е, че хората в тези квартали живеят нагъсто - по двайсетина и повече човека в една къща, и няма как да бъдат изолирани само отделни лица, поставени под карантина.

В разясняването на мерките активно се включват ромски лидери, здравни медиатори и местни пастори.

В същото време кметът на Сливен Стефан Радев обясни, че тези квартали не могат да бъдат блокирани и поставени изцяло под карантина, каквито гласове се чуват, тъй като не са обособени като отделни населени места. Например в квартал "Надежда", в който живеят над 20 хиляди души, няма аптека и достатъчно хранителни магазини. Отделно там живеят хора, които се грижат за гробищния парк, за озеленяването и почистването на Сливен и няма как да оставим града без тези услуги, поясни още Радев.

Той разсея и слухът, че леглата в болниците на Сливен за болни от COVID-19 са свършили и че в града няма свободни места за лечението на болестта. "Това твърдение не е вярно", бе категоричен кметът. Той съобщи още, че общо в двете инфекциозни отделения на болниците, които са на първа линия в борбата с COVID-19 - МБАЛ "Д-р Иван Силимински" и ВМА-Сливен, има 48 легла. Това са отделенията, които пряко поемат тези случаи. Възможно е, при необходимост, и други отделения да се трансформират за вируса, с което леглата да надминат 300. В момента само инфекциозните отделения са с капацитет 48 легла, а настанените в тях болни са малко над 20 души. Сами разбирате, че по-малко от 50 процента е запълнен капацитетът от тези легла", бе категоричен кметът на Сливен.

Той предположи, че неразбирането най-вероятно е от заповедта на министъра и частните болници да създадат условия за приемане на пациенти с коронавирус.

"Такива болници на територията на града са МБАЛ "Хаджи Димитър" и МБАЛ "Царица Йоана". Те също ще създадат възможност за приемане на такива болни, ако стане необходимо. До колкото знам, в болница "Хаджи Димитър" вече са готови. Има достатъчно капацитет. Никой не е върнат", каза още Стефан Радев.

До момента на територията на област Сливен с коронавирус са диагностицирани 41 души, т.е. 1.90 човека на население от 10 хиляди души. Починалите са 3, а излекуваните - 13 човека.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега