Плевен дарява 10 000 лв. на лабораторията за изследване на C0VID-19

https://www.24chasa.bg/region/article/8523726 www.24chasa.bg

Община Плевен дарява 10 хил. лева на лабораторията за изследване на C0VID-19 към Медицинския университет в града. Средствата са от резерва на бюджета и ще отидат за закупуване на консумативи за диагностика на коронавируса. Кметът Георг Спартански внесе предложението като извънредна точка на сесията в четвъртък. Общинският съвет даде съгласие за дарението с категоричната подкрепа на съветниците. 

Лабораторията заработи на 6 април, след като Медицинският университет в Плевен инвестира над 110 хил лева собствени средства. Тя е единствената в Северозападна България за изследване на C0VID-19 и е с капацитет 90 проби дневно. В подкрепа на работещите в нея научни екипи, за закупуване на консумативи и дооборудване дарители събраха около 320 000 лв. В момента МУ-Плевен се нуждае от финансова подкрепа, тъй като средствата вече са изчерпани. Лабораторията работи оптимално с 60 до 80 проби дневно, но не достига пълния капацитет. Заради нарастване на заразените в региона значително са се увеличили и изследваните проби. Затова за работата на лабораторията е нужна финасова подкрепа, е позицията, обединила всички съветници.

Гласуваната от Общинския съвет сума ще бъде преведена по сметката на Медицинския университет в Плевен.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога