Доктор депутат е доброволец в болницата в Разлог

https://www.24chasa.bg/region/article/8528047 www.24chasa.bg
Д-р Емил Тончев. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Депутатът от ГЕРБ от Разлог д-р Емил Тончев повече от месец работи като доброволец в отделението по образна диагностика в МБАЛ-Разлог. Преди да влезе в парламента, д-р Тончев бе началник на това отделение и сега се върна да помага на колегите си.

"Веднага след като бе въведено извънредното положение и парламентът има по-различен режим на работа, в на март, се върнах в отделението. Тук съм работил 28 г. и дори и преди извънредното положение, съм идвал да помагам. Аз съм лекар на първо място и такъв ще остана", каза д-р Тончев, когото открихме в края на смяната си на 1 май, докато сваля защитното си облекло и се дезинфекцира.

Връщането на лекаря депутат е точно навреме, защото отделението има само двама лекари - д-р Елена Рускова, която временно е началник на мястото на д-р Тончев и още един лекар пенсионер. В началото на епидемията той обаче е излязъл в отпуск. Има обаче достатъчно лаборанти и друг персонал. "Сега с колежката си разпределяме дежурствата, винаги има някой от нас на разположение, така че да няма смущения в работата на отделението", допълни д-р Тончев, който е на първа линия в борбата с коронавируса. Точно в "Образна диагностика" бе открит и първият случай от Банско на пациент с двустранна бронхопневмония, който после се оказа заразен с Covid-19.

"Не съм имал никакви колебания да се върна и да помагам. В началото на извънредното положение имаше някои организационни проблеми като всяка нова ситуация, но отдавна вече всичко е регулирано и работата върви гладко", допълни депутатът.
Във връзка с възобновяване на дейността на детските и женски консултации и провеждане на профилактичните ехографски прегледи на бебета навършили 6 месечна възраст, в отделението има направена организация а прегледите. Това става във вторник и четвъртък от 13 до 14 часа. В тези дни и часови пояси е осигурен "зелен коридор" за опазване здравето на децата и техните родители, обясни лекарят.