Дни преди да разбере, че е с COVID-19, д-р Дариткова имала леко неразположение, но не му обърнала внимание

https://www.24chasa.bg/novini/article/8529021 www.24chasa.bg
Д-Р ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА

От понеделник се връща в кабинета си като джипи, изтече задължителната й изолация от 28 дни

Дарява полагащото й се обезщетение на болницата в Смолян

Синът й, който учи 6-и курс медицина, е доброволец на първа линия в инфекциозна клиника

Неочаквана ваканция бяха за мен тези 28 дни, които изкарах в задължителна карантина след положителната проба за коронавирус.

Това казва д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ и шеф на здравната комисия в парламента. Тя и колежката ѝ Даниела Малешкова дадоха положителна проба при тестването на депутатите в началото на април - дни след като бе установено, че народният представител от ДПС д-р Хасан Адемов и семейството му са заразени с COVID-19.

Според заповед на здравния министър на задължителна домашна изолация подлежат всички хора, потвърдени при епидемично изследване, че са с коронавирус. И това, ако след тези дни контролният тест показва, че вирусът е изчистен.

Д-р Дариткова признава, че се притеснила, когато чула, че е заразена.

“Кой си мисли, че на него ще се случи? Защо, след като съм вземала всички мерки?

Какво ще стане

все пак, нищо

че съм здрава

- този вирус е

все още с

неясен нрав”,

били първите ѝ въпроси, на които се мъчила да си даде отговор.

Започнала ди си припомня, че седмица преди положителната проба имала много леко неразположение, но не му обърнала внимание, защото не било сериозно.

“В онези дни чувствах умора и обща отпадналост, отдадох го на голямото напрежение и на това, че понякога през пролетта ми пада хемоглобинът. Реших, че е заради натоварения ритъм на живот и смяната на сезона. След това не съм имала съществени оплаквания. Бях започнала да пия комбинирани витамини и микроелементи и продължих с тях. Не съм вземала никакви други медикаменти”, твърди Дариткова. До излизане на диагнозата ѝ спазвала великденските пости, но после решила да се храни пълноценно.

Леката форма на протичането на инфекцията си обяснява с това, че е от голямата категория хора, които я карат “на крак”, и на силния имунитет от работата ѝ като лекар в инфекциозна среда.

“Много рядко съм боледувала досега. Нямам сериозни заболявания. Дори грип съм карала за последно през 2010 г. Помня го, защото тогава силно разпространен и актуален бе т.нар. свински грип”, казва депутатката.

За първи път в 30-годишната си кариера на лекар имала толкова много почивни дни, но стриктно спазвала предписаната изолация, въпреки че чула слух из Смолян, че нарушава карантината и излиза навън.

“Най-трудно ми беше на Цветница, че не можех да видя майка си, която на този ден е именичка. Помолих по телефона съседите от цветарския магазин срещу нас да ѝ занесат цветя”, споделя Дариткова. И този Великден ще запомни като най-самотния.

С голямо облекчение приела новините за отрицателните проби на съпруга си Никола Проданов и всички контактни. Едва след това се отдала на активности из къщата си в кв. “Райково”.

“Обичам си градината, хоби ми е да отглеждам цветя и декоративни храсти. Те се нуждаят от постоянни грижи, тъй като имаме куче.

Никога не съм искала да имам куче, но го гледам вече 12 г. Лара е порода българско овчарско. Шегуваме се, че това е кучето на партията. Бързо се превърна в любимка на квартала заради благия си нрав”, споделя тя.

Съпругът на Дариткова също е лекар, но ветеринарен. Не практикува обаче от много години. Сина им Борис го делят 3 държавни изпита от диплома за хуманен лекар. Той е в 6-и курс и е доброволец в инфекциозна клиника на първа линия от началото на пандемията. Отчита това като много полезен практически опит, но не желае да се афишира. Предпочита никой да не знае, за да не се спекулира.

“Вече съм

спокойна, че

синът ми

възприема

медицината като

свое призвание

и ще практикува професията отговорно”, казва майката. Д-р Дариткова е специалист по педиатрия и обща медицина. Кариерата ѝ започва през 1990 г. след завършване на висшето образование в Санктпетербургския медицински педиатричен университет.  

Започнала е да учи медицина през 1984-а в Пловдивския медицински институт с идеята да бъде педиатър, затова се възползвала от възможността да продължи образованието си в Русия. След дипломирането си поради дефицит на работни места за детски лекари в онези години е натрупала необходимия за придобиване на специалност стаж, замествайки колеги на всички нива на предоставяне на педиатрична помощ.

Реформата през 2000 г. я заварва като участъков педиатър и по стечение на обстоятелствата се налага да стане общопрактикуващ лекар. Д-р Дариткова често

нарича себе си

общопрактикуващ

депутат,

защото 3 дни в седмицата е джипи на над 3000 пациенти, а в останалото време от 11 г. е депутат. Казва, че е свикнала с постоянното раздвоение между ангажиментите - едновременно да изписва хапчета и да ръководи най-голямата парламентарна група в парламента и тежка комисия като тази за здравеопазването.

Дори и по време на карантината участва, макар и дистанционно, в работата на парламентарната група и лекува пациенти по телефона, WhatsApp, Viber. Непрекъснато получавала рисунки, картички, песни, балони и благопожелания от пациентите си.

“Признателна съм на моите мили роднини, приятели и съседи, които ми съдействаха да се справя с всички битови предизвикателства на карантината. Благодарна съм на всички, които ми осигуриха биопродукти и билки. Признателна съм на медицинската сестра Зорка Павлова-Гегова, с която работя повече от 20 години, че остана стожер на практиката. Благодарности на моите колеги и специално на д-р Мариана Василева, които поеха грижата за пациентите ми.

Голяма морална подкрепа получих също от колегите и сътрудниците в Народното събрание”, казва Дариткова.

В понеделник тя се връща на работа в кабинета си в МБАЛ-Смолян, за да е на разположение на пациентите си.

“Професията и призванието ми е да съм лекар, влязох в политиката да бъда полезна със знанията си. В политиката не може да си дълго, професията ми е за цял живот”, казва депутатката. Тя заяви, че дарява полагащото ѝ се възнаграждение по време на болничния на болницата в Смолян.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи