До загуби за милиони левове ще доведе разпространена фейк новина за производствена авария в „Неохим“ АД

https://www.24chasa.bg/novini/article/8544396 www.24chasa.bg
Торовият завод "Неохим" в Димитровград Снимка: Архив/Николай Грудев

Право на отговор

Непланирано технологично спиране, е причината за временното преустановяване дейността на производствените мощности на торовия производител „Неохим“ АД в Димитровград на 1 май 2020 г. Това съобщи прокуристът на компанията Стефан Димитров. А тиражираната в медиите новина, включително и в националните, че спирането се дължи на производствена авария той определи като „фейк новина“.

На първи май служителите на „Неохим“ АД установяват понижаване в отчетената температура след един от апаратите – економайзер. В следствие на това те решават да преустановят работата на цеха за производство на азотна киселина, за да констатират причината. Тътенът, който от медиите бе определен като „взрив“ или „гръм“, всъщност идва от клапани, чрез който се освобождава налягането в системата, коментира Димитров.

След като експертите на компанията са отворили т.нар. „економайзер“, представляващ сложна система от 288 тръби, загряващи вода, са констатирали, че една от тях е дефектирала, което в никакъв случай не може да бъде причина за изпускане на опасни газове или да застраши безопасността на населението. Отклонението е отстранено своевременно и нормалното функциониране на производствените мощности е възобновено още на 3 май.

Тази фейк новина, която бе разпространена така лекомислено, ще доведе до загуби за милиони левове за „Неохим“ АД за месец май. Финансовият резултат на компанията в приходната част ще бъде занижена драстично в сравнение с очакваното допреди това – коментира Стефан Димитров.

Като причина той изтъкна отказа на няколко големи чуждестранни компании да подпишат планирани вече договори за износ с „Неохим“ АД. Той не скри, че разпространената в медиите новина коства още много усилия и ресурси на компанията, тъй като се налага ръководството да уверяват всеки един от своите клиенти, че ще изпълни ангажиментите си към тях, съгласно договорените условия.

Прокуристът на торовия производител Стефан Димитров призова, когато общинска или държавна институция оповестява дадена информация публично, да я проверява и съобщава коректно, защото в противен случай води до негативни влияния върху представителите на бизнеса в региона. Той заяви, че лично е сигнализирал на областния управител на Хасково, че новината не е поднесена експертно, което е позволило различни интерпретации със ситуацията. Като изрично е упоменал, че на територията на торовия производител не е имало предаварийна или аварийна ситуация.

Стефан Димитров обяви, че „Неохим“ АД се присъединява към медийните кампании против „фейк новините“ и при възможност лично ще съдейства за изобличаването на всяка от тях.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи