Лекарската колегия в Сливен скочи на РЗИ заради заразата с COVID-19 в Инфекциозното отделение

https://www.24chasa.bg/region/article/8544528 www.24chasa.bg
МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен. Снимка Архив

"Ябълка на раздора" е начинът, по който персоналът боравил с личните си предпазни средства

В декларация, оповестена днес, Управителният съвет на Районната лекарска колегия в Сливен изрази категоричното си несъгласие с оповестената версия по отношение на причините за големия брой установени случаи на заразен медицински персонал с COVID-19 в Инфекциозното отделение на областната МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в града. Както е известно, в отделението с доказан коронавирус са 8 медици - починалата на 1 май на 43 г. д-р Илияна Иванова, която е първата жертва на заразата сред медиците у нас, съпругът й д-р Радостин Иванов и още 5 медицински сестри и една санитарка.

На пресконференция в понеделник директорът на РЗИ в Сливен д-р Петя Балулова допусна пред журналисти възможността неправилно боравене с личните предпазни средства от страна на персонала в отделението да е довела до разпространението на заразата. Възможно било това да е станало при свалянето на предпазния екип или по време на работа. Д-р Балулова обърна внимание и на факта, че от понеделник в отделението вече се работи с облекла за еднократна употреба, а не както дотогава - с предпазни облекла за многократна употреба, които били давани на пералня след употреба.

"Медицината е точна наука и борави с факти и доказателства, а не с предположения и догадки", се казва още в позицията на лекарската колегия, подписана от нейния председател д-р Богдан Сотиров. В нея обаче не се споменава директно името на д-р Петя Балулова.

"Напомняме, че водим битка с противник, за който се знае твърде малко. Времето на експозиция и високорисковата среда на работа на медиците в Инфекциозно отделение ги подлага на много по-голям риск. Персоналът в отделението не работи там от вчера, обучен е да лекува пациенти с инфекциозни болести, някои от които многократно по-опасни от COVID 19", пише още в документа.

Инфекциозно отделение към МБАЛ "Д-р Иван Селимински" е най-голямото в областта, до момента в него са лекувани около 40 от общо 53 болни за областта. Това са пациенти не само от Сливенска област, но и от областите Ямбол, Стара Загора и Бургас.

"В момент когато здравната система е подложена под огромен натиск, е неуместно да се създава внушение в обществото, че медиците не знаят да боравят с лични предпазни средства. Това е предпоставка за формиране на недоверие към системата и създава затруднения при изпълнение на задачите.

Подобни предположения имат деморализиращ ефект върху персонала в момент, когато млади лекари доброволно отиват да работят в отделението", завършва декларацията.

По-рано от областната болница съобщиха, че въпреки тежката обстановка, тяхното Инфекциозно отделение не е спирало да работи. Сега в него са настанени 16 пациенти, сред които и 5 медицински сестри и една санитарка от персонала на същото отделение с положителни за болестта проби. Грижи за тях занапред ще полагат двама лекари от болницата - единият от Отделението по пулмология и фтизиатрия, а колегата му - от Отделението по ендокринология, които са командировани там по тяхно желание. В отделението от други отделения са изпратени и 4 медицински сестри.

Временно обаче занапред това отделение няма да приема нови болни заради липса на достатъчно персонал. Ако има нови заразени от Сливен и региона, те ще бъдат насочвани към Военната болница, където в момента са настанени 12 души с диагноза COVID-19.

От болницата опровергаха и слуховете, че починалата от заразата с коронавирус д-р Илияна Иванова била с отрицателен PRS-тест за болестта. По думите на директора на здравното заведение д-р Васислав Петров, още на 30 април резултатът за вируса на лекарката бил положителен.

Отрицателни са обаче двата PRS-теста за COVID-19, които бяха направени на нейния 12-годишен син. Детето си е вкъщи, за него сега се грижи баба му по майчина линия, тъй като му баща му - д-р Радостин Иванов, също е с положителна проба за заразата. Той е на домашно лечение, тъй като кара леко болестта. Във Военна болница в Сливен са неговите родители, които също като сина си имат положителни проби, но и при тях заболяването протича по-леко.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега