Емил Димитров: В яз. "Тича" има вода за питейно-битови нужди за следващите 2 г.

https://www.24chasa.bg/region/article/8545814 www.24chasa.bg
Емил Димитров СНИМКА: Архив

В язовир "Тича" има вода за питейно-битови нужди за следващите около две години е казал в Търговище министър Емил Димитров. Той е участвал в работна среща с областния управител на Търговище Митко Стайков, съобщиха от пресслужбата на областната администрация.

По време на срещата министър Димитров е коментирал състоянието на яз. "Тича" и перспективите за осигуряване нормалното водоподаване до жителите на общините Търговище, Шумен и Велики Преслав. Той е заявил, че вода за питейно-битови нужди има в количества достатъчни за следващите около две години. Предвид засушаването, обаче, следва да се редуцират количествата питейна вода, при използване за напояване на селскостопански площи и за нуждите на местната промишленост. Налага се също така да се търсят алтернативни водоизточници за задоволяване на питейните нужди на тези общини.

Стайков е запознал министъра с обследването на система "Долен Дунав" за алтернативно водоснабдяване на областите Търговище, Шумен и Разград. Той е изразил готовност да съдейства при реализирането на процедура по сондаж в различни населени места, водата от които да бъде използвана за нуждите на промишлеността в региона. Ще се спомага и при намиране на подходящи водоизточници за напояване на селскостопанска продукция, допълват от областната управа.

В работната среща са участвали още Дарин Димитров - кмет на община Търговище, Миглена Трифонова - управител на "Напоителни системи" ЕАД клон "Долен Дунав" и Десислава Консулова - директор на Басейнова дирекция "Черноморски район".

На министър Димитров са представени и актуални данни за състоянието на язовир "Ястребино" и възможностите за задоволяване на нуждите за напояване, както към земеделските производители, така и към жителите на община Антоново.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Благой Иванов-Багата е много доволен от отлагането на неговия мач с Аугусто Сакаи (Браз) в Лас Вегас от ММА веригата UFC. Сблъсъкът трябваше да се проведе в началото на май в Сао Пауло, но заради коронавируса беше пренасрочен. Срещата ще се състои в ранните часове на неделя българско време. „Лагерът се удължи с 3 седмици

С дъщеря ми ще изминем пътя на четата Борислав РАДОСЛАВОВ     Снимки: Личен архив "Семейно с 12-годишната ми дъщеря Анна-Мария ще изминем славния път на Ботевата чета от козлодуйския бряг до Околчица. Ще тръгнем по традиция на 28 май рано сутринта, когато е рожденият ми ден, и ще пристигнем на 2 юни малко преди 12 часа

Британската певица Лий-Ан Пинок се препича гола в задния си двор. Приятелката на футболиста на “Уотфорд” Андре Грей е захвърлила горнището на банския си и показва перфектен тен. Оказва се, че по този начин красавицата рекламира модната си линия. Певицата е част от групата “Литъл Микс” и е изключително популярна в Англия