Пусто остана край целебен извор, който събираше хиляди

https://www.24chasa.bg/novini/article/8547330 www.24chasa.bg

Пусто остана край целебен изворът в планинската местност Дамбалъ над Момчилград, където по традиция се събират хиляди мюсюлмани и християни от България и съседните страни. Вярва се, че в нощта на 5 срещу 6 май водата в района добива лечебна сила и цери проблеми с говора, заекване, парези и екземи. Заради епидемията от коронавирус посетителите край извора се брояха на пръсти. Повечето от тях бяха дошли, за да напълнят туби с вода, която да отнесат по домовете си. Имаше и няколко семейства с малки деца, които бяха потопени в ледените води на специално изградения за ритуала басейн край чешмата.

"Идваме за втора година. Дъщеря ни заекваше. След като миналата година я потопихме във водата има подобрение. Казват, че три поредни идвания до тук ще помогне", заяви Емине от Крумовград. Да потопят детето си във водата бяха дошли семейства от Велико Търново, Ботевград и Смолян.

За да се избегне струпване на хора край извора полицаи бяха изградили КПП край най-близкото село Летовник. Към извора бяха пропускани определен брой автомобили, а останалите изчакваха реда си край пътя.

Пусто остана край целебен извор, който събираше хиляди

От община Момчилград пък бяха подготвили 300 двулитрови бутилки, която раздаваха на дошлите да си налеят вода, за да не се налага да ходят и да чакат пред чешмата.

Пусто остана край целебен извор, който събираше хиляди

"Благодаря за проявеното разбиране на хората, които имаха намерение да посетят Дамбалъ, но не го направиха. За съжаление коронавирусът промени дори традициите ни. Надявам се след година", заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим, която също беше край извора.

Пусто остана край целебен извор, който събираше хиляди

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа