Заразеният с COVID-19 в болницата в Търговище е в умерено тежко състояние

https://www.24chasa.bg/region/article/8561662 www.24chasa.bg
МБАЛ-Търговище разполага с достатъчни количества лични предпазни средства.

Пациентът, дал положителна проба за коронавирус от поповското село Зараево и настанен в областната болница в Търговище, е в умерено увредено състояние. Това е съобщил управителят на лечебното заведение д-р Иван Светулков на свиканото днес от областния управител Митко Стайков спешно заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса, съобщи БТА.

Повод за срещата е първият регистриран случай на заразен с COVID-19 от областта.

Според д-р Светулков сега се наблюдава начална дихателна недостатъчност. От тази сутрин 53-годишният мъж вече няма температура. Пациентът диша самостоятелно, като му се подава допълнително кислород през маска.

Карантиниран в отделението е персоналът, работил в периода от получаване на положителния резултат до момента. Предстои да се вземат проби на всички тях и контактните им лица.

Към днешна дата в отделението се лекуват още седем пациенти. Те ще бъдат обслужвани от различен персонал. Създадена е организация за пълна изолация на пациента с COVID-19 и обслужващия го персонал.

МБАЛ-Търговище разполага с достатъчни количества лични предпазни средства. Работи се съгласно всички изисквания и препоръки за безопасност, е съобщил главният лекар д-р Светулков.
Днес са взети проби за PCR-тест на контактните лица от семейството на заразения пациент. Резултатите ще бъдат готови в началото на следващата седмица. Дотогава ще бъдат карантинирани в домашна обстановка. Направени са им и бързи тестове за коронавирус, резултатите са отрицателни.

Взети са мерки и спрямо работното място на съпругата на заразения - шивашка фирма в Попово, където тя е работила заедно с около 30 души.

За предприетите действия са уведомени кметът на Попово, кметът на с. Зараево и директорът на училището в селото.