Заразеният с COVID-19 в болницата в Търговище е в умерено тежко състояние

https://www.24chasa.bg/region/article/8561662 www.24chasa.bg
МБАЛ-Търговище разполага с достатъчни количества лични предпазни средства.

Пациентът, дал положителна проба за коронавирус от поповското село Зараево и настанен в областната болница в Търговище, е в умерено увредено състояние. Това е съобщил управителят на лечебното заведение д-р Иван Светулков на свиканото днес от областния управител Митко Стайков спешно заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса, съобщи БТА.

Повод за срещата е първият регистриран случай на заразен с COVID-19 от областта.

Според д-р Светулков сега се наблюдава начална дихателна недостатъчност. От тази сутрин 53-годишният мъж вече няма температура. Пациентът диша самостоятелно, като му се подава допълнително кислород през маска.

Карантиниран в отделението е персоналът, работил в периода от получаване на положителния резултат до момента. Предстои да се вземат проби на всички тях и контактните им лица.

Към днешна дата в отделението се лекуват още седем пациенти. Те ще бъдат обслужвани от различен персонал. Създадена е организация за пълна изолация на пациента с COVID-19 и обслужващия го персонал.

МБАЛ-Търговище разполага с достатъчни количества лични предпазни средства. Работи се съгласно всички изисквания и препоръки за безопасност, е съобщил главният лекар д-р Светулков.
Днес са взети проби за PCR-тест на контактните лица от семейството на заразения пациент. Резултатите ще бъдат готови в началото на следващата седмица. Дотогава ще бъдат карантинирани в домашна обстановка. Направени са им и бързи тестове за коронавирус, резултатите са отрицателни.

Взети са мерки и спрямо работното място на съпругата на заразения - шивашка фирма в Попово, където тя е работила заедно с около 30 души.

За предприетите действия са уведомени кметът на Попово, кметът на с. Зараево и директорът на училището в селото.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С дъщеря ми ще изминем пътя на четата Борислав РАДОСЛАВОВ     Снимки: Личен архив "Семейно с 12-годишната ми дъщеря Анна-Мария ще изминем славния път на Ботевата чета от козлодуйския бряг до Околчица. Ще тръгнем по традиция на 28 май рано сутринта, когато е рожденият ми ден, и ще пристигнем на 2 юни малко преди 12 часа

Британската певица Лий-Ан Пинок се препича гола в задния си двор. Приятелката на футболиста на “Уотфорд” Андре Грей е захвърлила горнището на банския си и показва перфектен тен. Оказва се, че по този начин красавицата рекламира модната си линия. Певицата е част от групата “Литъл Микс” и е изключително популярна в Англия

Дейвид Бекъм и дъщеричката му Харпър се наслаждавата на красотите на провинциална Англия. По-голямата част от семейството все още е в имението си Котсулдс на стойност 6 млн. паунда. Фамилията се премести там по време на изолацията. Дейвид използва един от почивните дни за разходка с малката Харпър с фермерска тояга под ръка