Проф. д-р Николай Райнов: Коронавирусът не е генно инженерство, мутирането е естествен процес

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8566319 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Няма доказателства за човешка намеса при появата на коронавируса, твърди проф. д-р Николай Райнов в скайп-разговор, осъществен от пресцентъра на Община Ловеч по повод Празника на града 11 май.

"Прегледах цялата достъпна научна литература от последните 20 години по коронавируса. Оказа се, че Китай, САЩ, Великобритания и други страни се занимават сериозно с този въпрос още от епидемията САРС. Мутациите са в рамките на няколко аминокиселини, което е съвсем естествен процес при вирусите. Това не може да е резултат от генно инженерство. Всички информации сочат, че това е класически САРС вирус, който е мутирал. Другото е добра фантазия или пък в служба на политически цели", счита д-р Райнов.

Скайп-връзката бе направен по повод празника, тъй като д-р Николай Райнов е една от номинациите за почетен гражданин на Ловеч. Поради пандемията събитието се отложи за неопределено време.

"Пожелавам на гражданите на Ловеч да останат здрави и по най-лесния възможен начин да преодолеят трудностите. И да не забравят, че животът продължава! Дори и най-страшните епидемии в историята на човечеството са минавали и хората са продължавали живота си и са се опитвали да го изградят още по-добър", пожелала д-р Райнов на своите съграждани.

Проф. д-р Николай Райнов е роден в Ловеч през 1964 година в семейството на двама гимназиални учители. Завършва в гимназията за изучаване на чужди езици в родния град След матурата през 1983 полага приемните изпити за университета, специалност медицина, на които се класира след първите 10 кандидати в страната. След отбиване на двугодишна военна служба заминава за ГДР. Учи в университета в град Хале. Специализира неврохирургията - комплексна и прецизна хирургия с огромна научно-изследователска работа по опознаването на мозъка и нервната система като основа на човешкото съзнание и личност.

Николай Райнов завършва медицина вече в обединената Германия през 1991 г. с пълно отличие (summacumlaude) и започва професионалния си път като асистент в клиниката по неврохирургия на Мартин-Лутер-университет. Научната му кариера преминава през Цюрих в Швейцария, където работи в областта на молекулярна невроонкология. Следват университети като Харвард и Станфорд в САЩ, Ливърпул, Великобритания. През 2006 г. се връща в Германия в университетската клиника по неврохирургия в баварския град Аугсбург и изгражда там, като заместник-директор на клиниката, основите на минимално-инвазивната ендоскопсканеврхирургия.

Изнася лекции в цял свят, участва в изграждането на съвместен немско-китайски център по невронауки в Китай, в който е ко-директор заедно с китайския си колега-неврохирург проф. Джао. През 2010 г. Николай Райнов получава почетен докторат на Украинската медицинска академия в Киев за приноса си към украинската неврохирургия. През 2014 г. започва нещо ново - създаване на академична и университетска по нивото си неврохирургия в частна практика в гр. Мюнхен, Бавария, където работи и сега.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи

Боксьорът Благой Найденов гони по религиозни татуировки гуруто им Благой Георгиев, видя "България Днес". Любимият на фолкпевицата ДесиСлава, от която има син, се е нашарил с кръстове и лика на Богорица. Е, има още доста машинката да играе по кожата на Малката Кобра докато стигне Благой, но и това е добро начало

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“