Домът за възрастни в село Добревци е пълен с въпросителни

https://www.24chasa.bg/region/article/8581998 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Сред обитателите на дома за възрастни хора в с. Добревци е имало и двама италиански граждани, разкри окръжният прокурор Валентин Вълков. Управителката на дома Станислава Главинова бе арестувана на 8 май и й бе повдигнато обвинение за присвояване на пари и документни престъпления. След изтичането на 72 часа съдът й наложи мярка "домашен арест".

Домът е регистриран в Агенция "Социално подпомагане" като социален дом "Добревци" през 2015 г. и е разположен в бившето училище на селото. В рамките на няколко дни е регистриран в Община Ябланица като пансион, с капацитет 19 стаи с 40 легла. Четири години по-късно, през 2019 г., регистрацията като пансион е прекратена.

Пак през 2015 г. другата сграда в съседство е регистрирана като къща за гости, построена с евросредства по линия на Фонд "Земеделие".

"Една трета от възрастните хора са без документи са самоличност. Това са 16-18 души от общо 71", каза още прокурор Вълков. Намерени са 15 договора за туристическата услуга настаняване, липсват документи, касаещи правното основание, на базата на което възрастните са пребивавали в дома.

Печатът под 15-те договора за настанявана на възрастните е на резиденция "Карамел", както се води къщата за гости, а подписът - на нейния управител. Установено е също, че през последните два месеца има документирани 58 нощувки в тази къща за гости, която е с капацитет 38 легла.

В условията на образувано досъдебно производство в Районна прокуратура – Тетевен, при претърсване и изземване в двете сгради, са били открити 20 души в къщата за гости, другите били настанени в социалния дом. Били намерени само 55 лични карти на обитателите, а за останалите не били представени лични документи.

"При претърсването и изземването на 8 май част от персонала изчезна, което налага извода, че лицата, които обгрижват тези стари хора, нямат документи, трудови договори или такива, които позволяват да се готви храна и предоставя на тези възрастни", допълни прокурорът.

За щастие хората са в добро здравословно състояние. Все още обаче не се знае от къде са, кои и къде са техните роднини, нито пък как са попаднали възрастните там. Имало данни за недобро отношение към някои от тях. "Мнението на инспекторите от РЗИ е, че по тяхна преценка в двете сгради има фрапиращи нарушения и те могат да ги затворят", каза Валентин Вълков.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи

Боксьорът Благой Найденов гони по религиозни татуировки гуруто им Благой Георгиев, видя "България Днес". Любимият на фолкпевицата ДесиСлава, от която има син, се е нашарил с кръстове и лика на Богорица. Е, има още доста машинката да играе по кожата на Малката Кобра докато стигне Благой, но и това е добро начало

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“