Масовото тестване в Пловдив започва днес

https://www.24chasa.bg/region/article/8583572 www.24chasa.bg
Каназирева апелира към пловдивчани да проявят разбиране и да съдействат.

Екипите за мащабното тестване в Пловдив тръгват днес по домовете на пловдивчани.

Вчера областният управител Дани Каназирева призова хората да проявят разбиране и да съдействат.

Проучването ще обхване над 500 домакинства, като участието е доброволно. Екипите, които се състоят от представител на РЗИ и доброволец – студент от МУ, тръгват от район „Централен“ и ще продължат поетапно и в останалите пет.

Хората, които ще се включат в проучването, ще получат плик с анкетна карта и формуляр за информирано съгласие, което трябва да попълнят и да носят със себе за изследването в лабораторията. Графикът за вземане на пробите ще се съгласува след обаждане от тяхна страна в лабораторията. Пробонабирането ще бъде извършено в лабораторията на ДКЦ „Свети Георги“ на бул. Васил Априлов с работно време от 7.30 часа до 18.30 часа. За квартал Столипиново тестването ще се проведе от мобилен екип на РЗИ.

Всеки един, който вземе участие, ще получи резултатите си. Не е задължително включването на всички членове на домакинствата, фокусът ще е върху пълнолетни лица.

Обработването на пробите ще е в лабораторията на Катедрата по микробиология и имунология при МУ – Пловдив по метода ELISA, с който се доказва наличието на антитела, като те дават различен тип информация за имунния отговор на организма срещу коронавируса.

Областният управител благодари на доброволците за тяхната активност и готовността им да участват в организацията на проучването.

„До края на месеца сме си поставили срок за набирането на хора и тестването, за да имаме време за обработване на пробите и анализ на резултатите. Надявам се пловдивчани да подходят с отзивчивост и отговорност", допълни областният управител.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи