Богомил Грозев: Пандемията ми помогна да навляза в детайлите на Стария Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/8590248 www.24chasa.bg
Снимка: Авторът

- Синята къща е в аварийно състояние, нуждае се от външна реконструкция

- Софиянци вече започнаха да идват в резервата

- Очаквам туристи от цял свят да дойдат на Епископската базилика

Богомил Грозев оглави на 17 февруари т.г. общинския институт "Старинен Пловдив" . Дотогава беше водещ на новините в сутрешния блок на Нова тв.

Работил е в Би Ти Ви, Дарик радио", списание "Тема", вестниците "Сега" и "Банкер". Заедно с Ники Илиев и Башар Рахал е продуцент на посветения на Пловдив филм "Завръщане", който се превърна и в най-гледаният у нас за 2019 г.

С встъпването си в длъжност Грозев се похвали, че е научил пловдивската дума "айляк". Сега пред 24plovdiv.bg бившият новинар разкрива как ще ръководи архитектурния комплекс.

- Г-н Грозев, застанахте начело на „Старинен Пловдив“ в  повратен за целия свят момент – началото на пандемията. Това затрудни ли допълнително началните ви стъпки?

- Съдба! „Старинен Пловдив“ е работеща структура – с много големи професионалисти и уникални обекти. Когато тази машина работи и се върти, трябва да влизаш в движение. А пък този застой, който се получи за жалост в целия свят, ми даде възможност да навляза много по-надълбоко, да обърна внимание на много малки детайли, да се запозная с организацията. Да мога да огледам всичко, да си направя план, да имам яснота как искам да се развием и какво да направим.

- И какво направихте?

- Доста засилихме присъствието си в социалните медии. В тази посока до момента почти не е работено. Направихме няколко виртуални изложби. В момента тече детски конкурс за рисунка. Така стигаме до много широка аудитория. Направихме новата Фейсбук страница и публикувахме една страхотна изложба от фонда на „Старинен Пловдив“, която се казва „Майстори на графиката“. За първите пет дни бяхме достигнали до над 32 хилядна аудитория. Това е добро постижение за чисто нова страница. Добрата работа на екипа позволи графично да изглежда добре и текстовете да са любопитни.

- С голям интерес всички очакват отварянето на Епископската базилика, която е вече почти готова. Как виждате нейното развитие?

- Епископската базилика е може би най-значимият културно-исторически обект в България. Това е историческо богатство.  Ходя често на обекта, който се осъществява съвместно от фондация „Америка за България“ и Община Пловдив. Но после ние ще го управляваме, а това няма да е лесна задача. Всеки път, когато влизам там, настръхвам.  Възстановяването на мозайките  е един от най-значимите реставрационни проекти в България в последните няколко десетилетия. Една от сцените е запечатала образите на над 100 птици. Това трябва да се види. Скоро ще приключат довършителните работи и вече подготвяме екипа, който да започне работи там. Сигурен съм, че Епископската базилика ще бъде изключително атрактивна и ще идват хора от цял свят, за да я разглеждат.

Всъщност от чужбина очаквам да дойдат повече туристи догодина предвид обстановката, но пък българите могат спокойно да дойдат и да видят красотата на историята ни още сега.

- В тази карантинна обстановка заснехте по случай 24 май заедно с Операта и пловдивския екип на БНТ – впечатляващ спектакъл с музика и танци в Старинните къщи и на Античния театър. Какво представлява той?

- Заедно с директора на Пловдивската опера Нина Найденова и с ръководителя на БНТ-Пловдив Деси Шишманова  сме двигателите на този процес, с подкрепата на Общината, която застана зад нас. Този спектакъл е глътка свежест и за публиката, и за артистите. Защото наистина ситуацията, която се разви покрай Covid-19, се отрази и психологически много сериозно на целия свят. 

- Тъй като са разрешени само събития на открито, всички погледи сега са отправени към Античния театър. Засили ли се още повече интересът към него?

- Надявам се вече при по-облекчени мерки, че ще може да правим и различни изпълнения пред публика. Разбира се, спазвайки изцяло противоепидемичните мерки на Министерство на здравеопазването.  Античният театър според мен е най-голямата постоянно действаща открита сцена в България, което я прави изключително атрактивна и желана за провеждането на различни събития. И вече имаме нови запитвания, след отпадне на извънредното положение. Сега, според правилата на правителството, на този етап едва 30% от капацитета на театъра може да бъде използван, но предполагам, че скоро ще бъде увеличен на 50 процента. Различни продуценти искат да проведат концерти и спектакли. Аз самият също призовавам мои приятели творци да помислят в тази посока да дойдат в Античния театър.  Пловдивската опера вече има планирани събития, отделно с директора на Драматичния театър Кръстю Кръстев също обсъждаме различни техни проекти, които да се случат на древната сцена.  Това лято на нея ще се качи Камен Донев, през август очакваме и Лили Иванова, както и други големи български изпълнители и актьори. Има интерес, но всичко ще става по изключително стриктни правила – за организаторите, за артистите, за публиката и за техническия екип. Това е необходимо, за да запазим тяхното здраве, както и здравето на нашите служители и семейства ни.

- Отворихте обектите при строго спазване на правилата, но в несигурна обстановка. Как се чувства екипът на „Старинен Пловдив“?

- Събрах екипа и му разясних стриктните правила. Много ясно са обозначени входовете и изходите за всеки обект. На всеки вход и на билетните каси има дезинфектанти. Носят се маски.  Служителите на „Старинен Пловдив“ са много мотивирани. Работи им се и то много. Всъщност оперативният екип на института не е спирал да работи. Аз не съм почивал от миналата година. Хората, които работят тук, обичат Стария град. Искрено го обичат с цялото си сърце и това си личи по работата им.

- Какво наложи да промените ценовата политика за посетителите?

- Дотук успяхме да направим и някои съществени промени, които ще засегнат посетителите. Предложих на Община Пловдив да поправим една според мен несправедливост – цената за вход на къща „Клианти“. От юни  в нея ще се влиза срещу 5 лева, какво във всички останали къщи.

- Вече се грижите и за "Екселсиор" - бившето кино "Христо Ботев". Там какво планирате?

-  Това е интересен обект, защото в него са запазени и експонирани няколко реда седалки от Римския стадион.Там могат да се провеждат концерти, изложби, модни дефилета, камерни спектакли, фирмени партита. Тепърва ще го рекламираме като място за подобни събития. 

- Какви други стратегически задачи си поставяте?

- Искам да засиля звеното, което се занимава с ремонт и поддръжка. Защото нашата основна дейност е опазване на тези културно-исторически обекти. Държа да изградим специален екип, който да работи по кандидатстването и управлението на различни проекти. Сами да си търсим финансиране, което осигурява и държавата, и Европейските фондове. В момента очакваме одобрение от Министерството на културата  за ремонт и реставрация на къщите „Георги Павлити“ (т.нар. Синя къща) и „Хиндлиян“.  Първата е в аварийно състояние и се нуждае от цялостна външна реконструкция с подмяна на дограма, фасада, изписвания и т.н. Ще я възстановим в оригиналния й вид. Ако всичко върви по план, двете възрожденски къщи трябва да бъдат ремонтирани до края на годината. Другата къща, за която ще работя приоритетно, е "Ламартин". Тя има готов проект за реконструкция, с който също планираме да кандидатстваме за финансиране. Предмет на бъдеща дискусия ще бъде и нейното предназначение. Иска ми се евентуално тя да се превърне нещо като обучителен център, в който да има включително класна стая за изнесени учебни часове за учениците от Пловдив, а и от други градове в страната. Разполагаме с много подготвени преподаватели и експерти, които също могат да дадат важни знания на учениците.

- Имахте план да привлечете софиянци да идват на кафе в Стария град. Сега в обстановката на социална изолация ще се получи ли?

- Те вече идват. Миналата събота и неделя беше пълно със столичани в Стария град. Той всъщност открай време е любимо място на софиянци, а и не само. След премахването на КПП-тата може да отидеш най-бързо и лесно от София на разходка в Стария Пловдив.  Затова отново ще кажа: Елате да видите историята, богатството и красотата, които имаме! Но спазвайте правилата, защото трябва да  съхраним нашето здраве и на хората около нас. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Боксьорът Благой Найденов гони по религиозни татуировки гуруто им Благой Георгиев, видя "България Днес". Любимият на фолкпевицата ДесиСлава, от която има син, се е нашарил с кръстове и лика на Богорица. Е, има още доста машинката да играе по кожата на Малката Кобра докато стигне Благой, но и това е добро начало

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа