Димитър Николов: Със сигурност някои ще опитат да сеят бури в кризата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8592020 www.24chasa.bg
Димитър Николов СНИМКА: Елена Фотева

Сегашната ситуация с коронавируса е по-трудна при взимане на решения, отколкото беше при атентата в Сарафово, казва кметът на Бургас

- Г-н Николов, с какво настроение посрещате рождения си ден след два месеца извънредно положение? Оптимист ли сте за бъдещето?

- Винаги съм бил оптимист, пред каквито и предизвикателства да съм преминавал. Рядко изпадам в униние, защото разчитам на действието.

- Бургас е преживявал трудни моменти - атентата в Сарафово, наводнения. Представяли ли сте си някога, че ще ви се наложи да управлявате в условията на криза заради опасен вирус?

- Човек никога не може да предвиди лошото. Толкова бързо връхлита, че трябва бързо да се окопитиш и да се справиш с последствията. Още повече когато знаеш, че хиляди хора, а и институции разчитат на теб. И очакват да вземеш бързи решения за кризата. Но аз имам късмета, че в тежки за града ситуации съм имал безусловната подкрепа не само на гражданите, но и на всички институции. Няма случай, в който да е възникнала кризисна ситуация, и да не сме сформирали за минута общ щаб, единен център за действие.

Затова винаги ми е било много странно, че има градове, в които надделяват някакви личностни взаимоотношения. Кметът не се разбирал с директора на полицията или пък с областния управител, или с шефа на РЗИ и т.н. Пълен абсурд. Хората очакват експедитивност и решения за криза, а не всеки да си взима самостоятелни решения, без да се координира с другите. В Бургас това никога не се е случвало.

- Кога ви беше по-трудно - на 18 юли 2012 г., когато терористът взриви бомбата на летището, или на 13 март при обявяването на извънредното положение?

- И двете ситуации бяха много, много тежки. Но не може да се сравняват. Може би обективно погледнато, кризата с извънредното положение е по-трудна от гледна точка на взимане на решения. Защото при атентата трябваше да се справяме основно с последствията, за да се спасят повече човешки животи. Докато при сегашната ситуация много повече решения, и то непопулярни, зависеха от нас, кметовете.

Бургас може би е

градът, който

направи

най-много тестове

сред рискови групи.

Поръчахме и достатъчно количества защитни облекла. Поставихме обществени мивки и дезинфектанти в търговските обекти. Раздадоха се хиляди маски и дезинфектиращи препарати на стотици жилищни блокове. Много усилия хвърлихме индивидуално да проследяваме всеки един случай и да вземем много стриктни мерки по изследването на контактни лица и последващ контрол на всички, влизащи в града - било от автобус или от самолет. Продължаваме да сме в режим на общински щаб. Най-важното е, че хората на Бургас се съобразиха с всички нелеки забрани, които въведохме, и аз им благодаря много за това.

- Прогнозите са за много слаб туристически сезон. На какво ще разчитате, за да привлечето повече хора в Бургас?

- Предизвикателствата са много и тепърва предстоят. За хората на Бургас, които традиционно са заети в сферата на туризма, е много трудно. Все още няма яснота как ще се развият нещата, но е ясно, че няма да има пълноценен сезон. Затова се опитваме съвместно с хотелиерите и ресторантьорите в града да създадем обща стратегия, която да привлече български, румънски и туристи от Балканите. И това може да се случи, като вложим и сили, и средства за такава организация в местата за настаняване, която да дава сигурност на посетителите. Мисля, че ще се справим.

И всички, които ще посетят Бургас, ще разчитат, че това е сигурно място, защото и ние като местна власт, и местният бизнес сме се постарали да въведем такива мерки. Обмисляме и серия от икономически мерки, които ще обявим. На финал сме на една

стратегия за

взаимопомощ

от “Бургазлии

за бургазлии”,

която ще обхване интелектуалния ресурс на бургазлиите по света в полза на града ни. Готов съм с концепцията и смятам, че ще е успешна. Ще я обявя до дни.

- Преди COVID-19 бяхте наложили много високо темпо на работа. Смятате ли да продължите да го поддържате, или икономическата криза ще забави ритъма?

- Напротив. Икономическата криза ни изправя пред по-високо темпо за набелязване на мерки и въвеждането им, към търсене на решения и реализацията им.

Не може да се

оставим на

течението и да

чакаме всичко

да отмине,

точно обратното. Със сигурност тази криза ще размести приоритетите. Със сигурност ще се лишим от определени разходи и обекти. На този етап сме се концентрирали върху изпълнението на проектите с осигурено европейско финансиране, но ще има тотално пренаместване на останалите пера в бюджета. Приходите в общината са спаднали драстично и ние правим анализ за антикризисна актуализация на бюджета. Няма да е никак лесно. Но ще се справим.

- Ще промени ли кризата политическия живот в страната?

- Вероятно. Чисто теоретично във времена на кризи би трябвало политическите партии да се настроят на работен режим за овладяване на тежките последствия за държавата и хората. Да предлагат реализируеми решения, да обединяват хората и им вдъхват сигурност. Но, разбира се, това е на теория. Със сигурност много хора ще се опитат да се възползват от кризата и вместо решения ще сеят бури. Винаги се е случвало, навсякъде по света.

- Социалната изолация през последните два месеца постави много въпроси за дигитализацията на обществото. Мислите ли, че трябва да се ускори въвеждането на новите технологии в управлението, независимо дали на държавно и общинско ниво? Бургас вече пусна много мобилни приложения в полза на хората още преди кризата.

- Разбира се. И то не само по време на социална изолация. В съвременния свят на скоростно развитие на технологиите трябва ежедневно, ежеминутно да бягаме с висока скорост, за да догонваме развитието на света. Технологиите са ключово определящи за всички аспекти на съвременния живот. Темпото наистина е голямо и ние трябва да изискваме от себе си все повече усилия и скорост в това отношение.

- В условията на криза много морски общини решиха да обявят безплатно паркиране на територията си, за да привлекат повече туристи. Смятате ли, че това ще има ефект?

- Всяка община си решава сама, но според мен подобни мерки са козметични. Едва ли някой софиянец ще избере българското море само заради един безплатен паркинг и като дойде, ще тръгне да го търси в гугъл. Нещата са комплексни -

важен е сервизът,

качеството на

хотелските и

ресторантьорските

услуги

- Как ще коментирате предложението на някои хотелиери туристите да подписват декларация, че поемат на своя глава отговорност, ако се заразят с коронавирус у нас, за да не предявят после претенции за обезщетения към тях?

- Това са детайли, които браншът трябва да си определи като вътрешни правила. Моята задача като кмет е да осигуря здравето на гражданите с позволените от закона мерки. Неслучайно започнахме да дезинфекцираме публичните места в града със специален немски препарат с нанопокритие, при който тестовете показват, че е с 99,9% антимикробна защита за 1 година.

- Ще го има ли “Бургас и морето” тази година?

- Всичко, предвидено в културната програма на общината за лятото, ще се проведе при спазване на необходимите санитарно-хигиенни изисквания.

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга