Правят закрита лодкостоянка и 200 метра вълнолом на Ченгене скеле

https://www.24chasa.bg/region/article/8595408 www.24chasa.bg
Така ще изглежда закритата лодкостоянка на Ченгенето според проекта на общината.

Община Бургас ще изгражда покрита лодкостоянка в рибарското селище Ченгене скеле, която ще се намира в акваторията западно от него и пристанището. Строителните работи вече са започнали и в момента се работи по насипа около хелинга и площадката му като едновременно се извършва и затрупване на дъното.

Мястото за изграждането на лодкостоянката било избрано така, че да има добър и лесен достъп до него, обясниха от местната администрация. Тя трябва да е готова до октомври тази година като финансирането е осигурено с европейски средства по ОП "Морско дело и рибарство".

Лодкостоянката ще обслужва дейностите по непромишлен риболов и ще е и място за укритие на риболовни кораби. Съоръжението ще е разположено на дълбочина от 1,78 метра като включва ограден вълнолом с дължина от 200 метра, който ще защитава акваторията на лодкостоянката от север, северозапад и запад. Проектът предвижда още и изграждане на площадка с рампа за спускане и прибиране на лодките, подходен канал с дълбочина от 2,5 до 4,5 метра, ограда на територията на лодкостоянката, която да осигури контролиран достъп. Лодкостоянката ще разполага с КПП и колонки за снабдяване на плавателните съдове с вода и електричество.

Основна цел на проекта е подобряване на условията за развитие на сектора, насърчаване на социалното приобщаване и заетост в зависими от рибарството общности на територията на общината. През годините рибарското селище се е утвърдило като самобитно място, където се практикува традиционния за региона риболов и идеята на местната администрация е да го запази в автентичния му вид, но и да го осъвремени с полезни за рибарите придобивки.

Освен това ще помогне и за съхраняване на водното биоразнообразие и морските екосистеми, както и опазване на населението от вредното въздействие на водите вследствие от климатичните промени през последните години. Освен лодкостоянка за рибарските лодки хидротехническото съоръжение ще изпълнява и брегозащитни и брегоукрепващи функции, категорични са експертите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него

Буят ще е дистанцията с давещия се КОЙ Е ТОЙ Стоян Андонов е роден на 19 ноември 1959 г. От 1994-а е председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. Той е индивидуален световен шампион по водно спасяване и дългогодишен ръководен деятел на българското водно спасяване с неоспорим и забележителен принос за неговото административно

Топ моделът Ирина Шейк не страда особено след раздялата с актьора и продуцент Брадли Купър. Рускинята, която навремето топлеше леглото и на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, участва в нова рекламна кампания на бельо. Тя сложи прозрачен сутиен за кеф на милионите си фенове по света. Кадрите бяха част от фотосесията за италианската марка