Напрежение в карантинирания ромски квартал в Ямбол

https://www.24chasa.bg/region/article/8597325 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Напрежение възникна в квартал "Райна княгиня" в Ямбол в следобедните часове вчера. Според живеещите в района 14-дневната наложена карантина заради огнище на коронавирус е изтекла. Въведените ограничителни мерки в квартала лишават жителите му от работа и възможност да посещават аптека, личен лекар и обезпечаване на ежедневните им нужди, предава БНТ.

Тези мерки ще бъдат смекчени довечера в 00:00 ч., а от полунощ на 20 май хората ще имат право да отиват до работните си места, след като бъдат направени тестове за коронавирус за наличие на антитела или положителна проба. Освен това те ще излизат със служебна бележка, за да дстигнат до работните си места, с декларации хората ще могат да достигат до аптека, до личния си лекар или да извършват неотложни и важни дейности. Очаква се до четвъртък да бъдат направени и проби на жители от четири улици в района. Тези улици са "Тополница", "Въча", "Места" и "Капитан Петко войвода".

Вчера в следобедните часове обаче тук напрежението нарасна, тъй като живеещите в квартал "Райна княгиня" не бяха съгласни тяхната карантина да продължава повече от 14 дни. Наложи се засилено присъствие на жандармерия и полиция. За да успокои протестиращите, тук беше и кметът на Ямбол Валентин Ревански.

Разговаряхме с хората, обяснихме им как стоят нещата и защо още с два дни трябва да се удължи карантината. В такива моменти трябва да се действа бързо, с нормален диалог всичко може да се разреши. Обяснихме им, че трябва да излязат пробите от последните 2 дни, за да видим каква е точно ситуацията, каза Ревански.

Кметът коментира, че загражденията ще бъдат премахнати утре в 00:00 ч., но при всички случаи ще остане засиленото полицейско присъствие. Вече има над 50 досъдебни производства за лица, които не са спазили карантината.

След по-малко от час ще бъде затворено Спешното отделение в областната болница в Ямбол за щателна дезинфекция, тъй като има регистриран положителен PCR тест на служител в отделението. Всички спешни случаи ще бъдат поемани от многопрофилната болница "Свети Йоан Рилски", а дезинфекцията ще продължи 24 часа.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи