Екипите на Патронажна грижа в община Карлово всеки ден посещават над 300 нуждаещи се

https://www.24chasa.bg/novini/article/8599141 www.24chasa.bg

Компонент 3 на проекта по ОПРЧР обхваща не само възрастни и хора с увреждания, но и хора в риск или поставени под карантина

Проектът „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ в община Карлово подпомага 302-ма потребители от града и съседните населени места.

Здравни и санитарни грижи по Компонент 2 получават 133 души. Той обхваща възрастни над 65 г. и хора с увреждания. По Компонент 3 на същия проект социални услуги се осигуряват за 169 лица. В обхвата на „Патронажна грижа” попадат възрастни хора над 65 години, лица с увреждания, самотно живеещи родители на деца до 12 години, както и лица, поставени под карантина.

„Интегрираните здравно-социални грижи по двата компонента ни дават възможност да подпомогнем най-уязвимите и рискови групи от коронавирус. Предвид възрастта си и поради различни заболявания хората, които са включени за обгрижване по проекта, са затруднени в обслужването си и извършването на различни социални дейности като пазаруване, почистване, плащане на битови сметки, попълване и подаване на различни формуляри“, посочва Катя Мачева, ръководител на „Патронажна грижа“ в Община Карлово.

Здравните грижи в домашна среда включват измерване на кръвно налягане, кръвна захар, поставяне на инжекция. При нужда лицата могат да получат и психологическа подкрепа. Специалистите посещават домовете по предварително изготвен график. Хората в нужда имат право да ползват услугите до 2 часа на ден, като не заплащат такси за това.

От 2 месеца Община Карлово изпълнява проекта „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“, който разширява обхвата на услугите и потребителите по Компонент 2. „Непосредствено след обявяване на извънредната ситуация в страната създадохме диспечерски център за подпомагане на гражданите в кризисната ситуация. По този начин хората в затруднено положение могат да се свързват с нас, за да им окажем необходимата помощ. Процедурата дава възможност да подкрепим лицата, които са застрашени в най-голяма степен от COVID-19“, допълва Катя Мачева.

Служителите по проекта доставят хранителни продукти, лекарства и продукти от първа необходимост на нуждаещите се, които са закупени със средства на потребителите. Хората в нужда получават съдействие и в заплащане на битовите им сметки или в заявяване и получаване на неотложни административни услуги.

На наетия персонал са осигурени лични предпазни средства и дезинфекциращи препарати.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Боксьорът Благой Найденов гони по религиозни татуировки гуруто им Благой Георгиев, видя "България Днес". Любимият на фолкпевицата ДесиСлава, от която има син, се е нашарил с кръстове и лика на Богорица. Е, има още доста машинката да играе по кожата на Малката Кобра докато стигне Благой, но и това е добро начало

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа