Автогарите в Пловдив пустеят, БДЖ остава последен шанс за пътуващите (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/8601915 www.24chasa.bg
Влаковете са редовни, но празни.

Автогарите на Пловдив продължават да пустеят въпреки охлабените мерки и раздвижването на хората из страната. „Не го гледайте това разписание на линиите. Не е вярно. За най-сигурно се обадете по телефона или питайте на касата, за линията, която ви интересува“, казва касиерка от автогара „Родопи“. 

По думите след двата месеца запустение, пътниците започват плахо да се завръщат. „Хората още ги е страх да се качват, тъй като в рейсовете няма място за социална дистанция.

Разбира, всички задължително носят маски, но това не успокоява никого“, допълва тя. Автобусите по най-популярните маршрути – до селата от Родопската яка, Кърджали и Хасково, са силно разредени.

БДЖ дезинфекцира непрекъснато вагоните и гарите.
БДЖ дезинфекцира непрекъснато вагоните и гарите.

Малкият брой на заразени с Covid-19 в града на тепетата дава повод за оптимизъм и на туристите, които по принцип използват всеки свободен ден да се юрнат към Родопите. Хората обаче спазват препоръките на щаба и предпочитат да пътуват с личните си автомобили при пълна безопасност.

През последните дни се забелязва леко повишение на броя на пътниците.
През последните дни се забелязва леко повишение на броя на пътниците.

Трийсетина човека се срещат и на Автогара „Юг“. Там също цари объркване – повечето каси и офиси на превозвачи не работят. Изпълняващите международни линии все още не виждат и смисъл да отварят, докато тегне забраната за излизане в чужбина.

Повечето пътници хващат от автогара
Повечето пътници хващат от автогара "Родопи" рейсове до близките села.

На някои от колоните са описани отменените линии, а на други тези, които остават. Често пъти информацията от двете си противоречи. Става ясно, че за Пазарджик са отменени три рейса, за Асеновград - 7, за Кричим - 3, за Хисаря - 1, както шест автобуса от и за Брестовица.

Пътници без маски не допускат в рейсовете.
Пътници без маски не допускат в рейсовете.

Показателен за краха на автобусния превоз е решението на „Хеброс бус“ да отмени 4 от сутрешните си рейсове за София. „Преди няколко дни пътувахме едва десетина човека, и за наша изненада ни качиха в маршрутка“, разказа изненадан пътник.

Автогара
Автогара "Юг" е бледа сянка на себе си с редки и полупразни автобуси.

Всички рейсове на „Карат-С“, които пътуват до столицата, също са спрени. Офисът на автобусната компания, помещаващ се в Централна гара, е затворен.
Единственото спасение на ползващите обществен транспорт остава БДЖ.

Държавните железници направиха незначителни съкращения в разписанието си и между двата най-големи града на страната има влакове на всеки час, като от тях десет бързи в денонощието.

Те разполагат с повече вагони от обикновено, затова често пътниците се возят сами в купето. Все още броят на пасажерите е далеч под обичайното си ниво заради страховете на хората. 
Жепейците са взели специални мерки - влаковите композиции /вагони, мотрисни влакове и локомотиви/ се дезинфекцират непрекъснато. Мобилни групи извършват дезинфекция и в междинни гари по маршрута на влаковете. Допълнително се обработват контактните повърхности като дръжки, первази, облегалки, седалки, купета, санитарни възли. Кондукторите са преминали специално обучение как да изолират заразен с коронавирус пътник, в специално отделени за целта купета.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи

Боксьорът Благой Найденов гони по религиозни татуировки гуруто им Благой Георгиев, видя "България Днес". Любимият на фолкпевицата ДесиСлава, от която има син, се е нашарил с кръстове и лика на Богорица. Е, има още доста машинката да играе по кожата на Малката Кобра докато стигне Благой, но и това е добро начало

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“