Реставрират грандиозен храм от III век на върха на Малтепе

https://www.24chasa.bg/region/article/8602916 www.24chasa.bg
4-метров храм със статуи се е извисявал над могилата.

"Ще възстановим грандиозния мраморен храм на върха на Малтепе и той ще се превърне в най-голямата туристическа атракция в България, свързана с културното наследство". Тази заявка днес даде директорът на Археологическия музей доц. Костадин Кисьов.

Той потвърди пред журналисти хипотезата, за която първи 24plovdiv.bg писа – 23-метровото съоръжение край село Маноле от III век не е кула, а масивен подземен фундамент.

„Зиданият фундамент не може да стои самостоятелно, ако могилата я няма. Върху него е имало храм. Мраморният постамент на сградата на върха е съставен от квадри и тежи 42 тона, а фундаментът е бил необходим да го крепи“, подчерта археологът.

Миналата година екипът му е открил два капитела в дорийски стил и част от колона, които доказвали, че горе е имало сграда с размери 7 на 7 метра. Това са така наречените едикули или храмови постройки.

„Храмът е бил висок около 4 метра. Вътре е имало статуя на владетеля, на бога, или статуарна група. 

Сигурен съм, че при предстоящите разкопки ще открием още архитектурни детайли от зданието и един ще можем да го възстановим и експонираме“, каза още той.

Археологическите дейности през тази година ще бъдат финансирани общо с 250 000 лв. 150 хил. от Община Пловдив и 100 хил. лв. от Община Марица, съобщиха кметовете Здравко Димитров и Димитър Иванов.

Досега на Малтепе са открити множество артефакти - култови ями, монети предимно от ІІІ век и голям брой предмети.

Доц. Кисьов посочи, че първата задача с подновяването на работата ще бъде да се възстанови рухналата през февруари южна стена. Той още не е сигурен какво е причинило срутването.

„Надявам се да няма лоши изненади - иманяр, който е отишъл да рови и е останал там на място“, отбеляза директорът на Археологическия музей.

Археолозите се впускат в преследването на следващата загадка – къде е намирала гробницата на владетеля, свързана с храма на върха.

Данните от геофизичните изследвания на Малтепе показват, че на север и на запад в дълбочина има архитектурни структури. Много вероятно е до римския път да открием и гробницата на владетеля, смята Костадин Кисьов.

„По принцип такъв тип обекти в Европа няма. Има подобни, но толкова монументални няма", заключи той.

Под рухналата стена може да е останал някой иманяр, тревожи се археологът.
Под рухналата стена може да е останал някой иманяр, тревожи се археологът.

Кметовете Здравко Димитров и Димитър Иванов осигуриха 250 000 лв.  за археологическите дейности.
Кметовете Здравко Димитров и Димитър Иванов осигуриха 250 000 лв. за археологическите дейности.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа