Ремонтът на тръбопровода, който замърси Варненския залив - готов до 45 дни? (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/8605789 www.24chasa.bg

До месец и половина е възможно да приключи ремонтът на авариралия тръбопровод за отпадни води във Варненското езеро при благоприятни метеорологични условия, а днес бе извадена първата 300-метрова част. Това съобщи кметът на Варна пред журналисти днес.

“В постоянна връзка сме с фирмата-изпълнител, работи се много динамично, но и трудно, защото е в района на фарватера. Екипът има готовност да работи и през нощта, за да бъде решен проблемът максимално бързо”, коментира Иван Портних.

Той помоли да не се спекулира по темата с различни снимки и внушения за огромно замърсяване в морето, като показа аналогични кадри от Института по океанология на крайбрежието от нос Калиакра до Констанца в Румъния, където ясно се виждат подобни участъци от морската вода, оцветени заради цъфтеж на фитопланктона.

Ремонтът на тръбопровода, който замърси Варненския залив - готов до 45 дни? (Снимки)

Иван Портних обясни още, че поддържа връзка с останалите ведомства, ангажирани по темата – РИОСВ, РЗИ, Басейнова дирекция, ИА „Рибарство и аквакултури“. Вчера е провел среща и с проф. д-р Снежанка Мончева, директор на Института по океанология, която му е предоставила и снимковия материал. „Община Варна не отговаря за чистотата на водите. Всички институции са информирани за проблема, нека си свършат работата“, допълни той.

Ремонтът на тръбопровода, който замърси Варненския залив - готов до 45 дни? (Снимки)

По отношение на разпространени кадри на друга тръба във Варненското езеро, кметът заяви, че това е аварийна тръба на ПСОВ „Варна“, която не се използва. „Вероятно има и други тръби в езерото, затова ще бъде добре областният управител да направи обследване на цялата територия на водния басейн, който е на територията на 3 общини“, коментира Иван Портних.

Ремонтът на тръбопровода, който замърси Варненския залив - готов до 45 дни? (Снимки)

Той припомни, че само за няколко години бяха направени сериозни инвеститори в сектор „води“ в района - основен ремонт на ПСОВ „Варна“, където преди това е имало само механично третиране на отпадните води, колекторно-помпени станции във Варна и в курорта „Св. Св. Константин и Елена“, дълбоководно заустване в "Златни пясъци", а сега предстои завършването на нова пречиствателна станция в курорта.

Ремонтът на тръбопровода, който замърси Варненския залив - готов до 45 дни? (Снимки)

Темата с умрялата риба в езерото коментира Бейхан Хасанов, началник-отдел "Рибарство и контрол" в ИА „Рибарство и аквакултури“. „Направихме проверка, като случаят е на територия, далеч от авариралия тръбопровод. С нашите инспектори ще продължим да следим северния и южния бряг, очакваме анализите и резултати от Басейнова дирекция и от РИОСВ“, каза той и припомни, че случаи на масово измиране на риба е имало и други години, като последния път е било през 2018 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа