Мария Габриел и Жозел Борел отбелязват Световния ден на културното многообразие

https://www.24chasa.bg/novini/article/8608550 www.24chasa.bg
Мария Габриел

На Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие отбелязваме културното многообразие в Европейския съюз и подчертаваме значението му за насърчаване на диалога и уважението между хората по целия свят. Европа е мозайка от разнообразие, създадена на база на многовековен обмен между различни нации, езици и култури, се казва в съвместното изявление на върховния представител Жозеп Борел и комисар Мария Габриел.

ЕС е ангажиран с опазване многообразието на култури и традиции по целия свят. Културните и творческите индустрии са двигателят на културния живот. Тъй като епидемията от коронавирус нанесе тежък удар на сектора на културата и творчеството, Европейският съюз подчертава отново тяхното обществено значение. Инициативи на ЕС като „Европейски столици на културата“, програмите „Еразъм+“ „и „Творческа Европа“ придобиха допълнителна важност в този контекст.

Чрез програми, които подпомагат културния сектор на държавите партньори, ЕС е силно ангажиран с международните културни отношения. Европейският съюз също така насърчава силно културното сътрудничество, тъй като то допринася за междукултурния диалог, за помирение и устойчивост, предотвратява конфликти, възпира нетолерантността и насилствения екстремизъм.

С пилотния проект „Европейски домове на културата“, ЕС въвежда новаторски модели и практики на сътрудничество в страните партньори за създаване на пространства — физически или цифрови, постоянни или временни — за културен обмен, съвместно създаване на идеи и контакти между хората.

Културното наследство е едно от най-богатите прояви на културно многообразие. Нека помним, че то е незаменима и невъзобновяема ценност, която често е под заплаха поради предизвикателства, свързани с околната среда, конфликти или липса на грижи. Като част от Конвенцията на ЮНЕСКО от 2005 г. за опазване и насърчаване на многообразието от форми на културно изразяване, ЕС ще продължи да се ангажира със защитата на обектите на културно наследство и да води борба с незаконната търговия с културни ценности.

Културното многообразие насърчава иновациите и новото мислене. Благодарение на културното многообразие, през вековете Европа е съумяла да се адаптира към един променящ се свят. ЕС и държави членки са поели ангажимент да подкрепят и защитават разнообразието от култури, като предоставят възможности за културен обмен, сътрудничество и творчество. Културата е в основата на напредъка: тя може да играе ключова роля в периода след настоящата криза.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него

Буят ще е дистанцията с давещия се КОЙ Е ТОЙ Стоян Андонов е роден на 19 ноември 1959 г. От 1994-а е председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. Той е индивидуален световен шампион по водно спасяване и дългогодишен ръководен деятел на българското водно спасяване с неоспорим и забележителен принос за неговото административно

Топ моделът Ирина Шейк не страда особено след раздялата с актьора и продуцент Брадли Купър. Рускинята, която навремето топлеше леглото и на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, участва в нова рекламна кампания на бельо. Тя сложи прозрачен сутиен за кеф на милионите си фенове по света. Кадрите бяха част от фотосесията за италианската марка