Виолета Илиева: Училищата в Бургас отбелязват майските празници дистанционно, но креативно

https://www.24chasa.bg/region/article/8608591 www.24chasa.bg
Виолета Илиева, началник на РУО Бургас

В условия на извънредно положение учителите показаха своята отдаденост на професията, благодаря им, казва началникът на Регионално управление на образованието

Макар в електронна среда, дистанционно, но с много креативност, бургаските училища отбелязват майските празници от календара, а учителите демонстрират гъвкавост, иновативност и творческо мислене. В условията на извънредно положение те показаха своята отдаденост  на проесията, за което им благодаря, каза пред "24 часа" началникът на Регионално управление на образованието инж.Виолета Илиева в навечерието на 24 май - Денят на българската провсета и култура и на славянската писменост.

Илиева допълни, че всички достъпни комуникативни технологии са били използвани в името на учениците и на пълноценното продължаване на тяхното обучение и усвояване на учебното съдържание.

Празничните събития няма да отсъстват от дигиталния свят, в който се учим през последните два месеца. В деня на труда се проведоха различни онлайн събития, като форум за избор на професия - съвместна инициатива на професионалните гимназии с основните училища. Гимназистите представиха пред по-малките ученици специалностите "Програмно осигуряване" и "Приложно програмиране" в професия "Програмист“. Зрелостниците пък получиха материали за висшите учебни заведения, информираха се за новите специалности, факултети и университетски филиали, разкрити в Бургас и перспективите за учене и развитие. Излъчиха екип, който създаде кратък видеофилм,в който посочиха необходимите и успешни професии на XXI век.,припомня инж. Илиева. С интересни презентации в мрежата са отбелязани още Гергьовден, 9 и 11 май.

 На днешния празник "Св.св. Св. Константин и Елена“, деца ще разказват легендата за нестинарството, подготвени са репортажи от странджанските села Бродилово и Българи, които пазят нестинарската традиция.

С виртуални концерти и клипчета, събрали празничните чествания през годините, както и с онлайн четения на лични творби бургаските ученици ще отбележат  24 май. Първокласници трескаво подготвят празник на буквите заедно със своите родители. Ще бъдат изработени анимирана видео приказка и аудио книга, ще се проведат тържествени часове на класа, виртуални училищни карнавали.

Идеите и инициативите на учениците и учителите са подкрепени от родителите,което още веднъж доказва, че щом сме заедно и сме обединени от една цел – доброто на децата и тяхното бъдеще – ще успеем. Сам по себе си този факт, отбелязването на тези бележити дати от месец май, е показателен и възхитителен, защото доказва, че днешните български учители по нищо не се различават от своите велики предшественици от епохата на Златния век на българската култура или на нашето Възраждане, коментира Виолета Илиева.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него

Буят ще е дистанцията с давещия се КОЙ Е ТОЙ Стоян Андонов е роден на 19 ноември 1959 г. От 1994-а е председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. Той е индивидуален световен шампион по водно спасяване и дългогодишен ръководен деятел на българското водно спасяване с неоспорим и забележителен принос за неговото административно

Топ моделът Ирина Шейк не страда особено след раздялата с актьора и продуцент Брадли Купър. Рускинята, която навремето топлеше леглото и на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, участва в нова рекламна кампания на бельо. Тя сложи прозрачен сутиен за кеф на милионите си фенове по света. Кадрите бяха част от фотосесията за италианската марка