Експерти: Над 50 % са били изгарянията на Горан Горанов, издъхнал в бургаския затвор

https://www.24chasa.bg/region/article/8609007 www.24chasa.bg
Горан Горанов СНИМКА: Елена Фотева

Над 50 % са били изгарянията по тялото на бившия шампион по борба Горан Горанов, който издъхна в бургаския затвор на 25 март, 2017 г. , сочи нова експертиза по делото за смъртта на един от най-колоритните крими герои в Бургас. Според съдебните лекари от всички събрани гласни и писмени доказателства за инцидента се установяват термични увреждания в пострадалото лице. Констатирани са около 53% изгаряния, за разлика от първоначално изготвената експертиза, която посочва около 20% изгаряния. Това става ясно по време на поредното съдебно заседание в Бургаския районен съд на 20 май.

За причиняване на смърт по непредпазливост са повдигнати обвинения на  Ангел Мавров и Стилиян Карчев.  Те са подсъдими за това, че като надзиратели в Бургаския затвор на 25 март 2017 г., чрез бездействие, по непредпазливост причинили смъртта на лишения от свобода Горан.

Според обвинението при осъществяване на надзорно – охранителна дейност, при настъпила повреда на парната инсталация в спалното помещение, не са осигурили безопасността на лишения от свобода, както и ограничаването, преодоляването и ликвидирането на последствията от повредата и не са предприели действия по опазване на живота и здравето му.

Във вчерашното заседание са били изслушани 5 вещи лица  чрез видеоконферентна връзка. След края на заседанието те са заявили, че даряват хонорарите си от по 100 лв. на РЗИ Бургас заради епидемиологичната обстановка.

За следващото заседание съдът  допусна извършването на съдебно-техническа експертиза, която да отговори на поставените от защитата въпроси, относно изчисления за времето за напълване на килията със съответното количество пара, температурата на тази пара и ако има отворен прозорец или отвор, това ще окаже ли влияние върху посоката на движение на парата и концентрацията, нейното наслояване в ниската част от килията.

Делото срещу двамата надзиратели влезе в съда през 2019 г., а година по-рано разследването бе поето от Софийска градска прокуратура по настояване на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, припомнят запознати.  

Роднини на Горан твърдят, че той нарочно е бил оставен буквално да се свари при нахлуването на гореща пара от тръбите в килията. Заради буния си нрав и няколко нападения над надзиратели 34-годишният Горан бе в най-строго охраняваната част на затвора, в килия без прозорец и с двойна метална врата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него

Буят ще е дистанцията с давещия се КОЙ Е ТОЙ Стоян Андонов е роден на 19 ноември 1959 г. От 1994-а е председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. Той е индивидуален световен шампион по водно спасяване и дългогодишен ръководен деятел на българското водно спасяване с неоспорим и забележителен принос за неговото административно

Топ моделът Ирина Шейк не страда особено след раздялата с актьора и продуцент Брадли Купър. Рускинята, която навремето топлеше леглото и на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, участва в нова рекламна кампания на бельо. Тя сложи прозрачен сутиен за кеф на милионите си фенове по света. Кадрите бяха част от фотосесията за италианската марка