Две ученички от Попово намериха плик с 290 лв. и го предадоха в полицията

https://www.24chasa.bg/region/article/8611339 www.24chasa.bg
Виктория Борисова /вляво/ и Татяна Стоянова получиха благодарствени грамоти от МВР за доблестната си постъпка. СНИМКА: МВР

МВР ги награди с благодарствени грамоти за доблестната им постъпка

Историята е от понеделник, 18 май т.г. След обяд две момичета от Попово - седмокласничката в ОУ "Любен Каравелов" Татяна Стоянова и осмокласничката в Профилирана гимназия "Христо Ботев" Виктория Борисова се разхождали по градския площад, когато пред себе си съзряли найлонов плик с банкноти в него. По-късно станало ясно, че сумата е 290 лева. Двете приятелки не се поколебали и за миг - веднага тръгнали към районното управление на полицията, за да съобщят за "находката" си и за предадат парите на униформените.

Дежурните служители, които получили намерените пари, поздравили ученичките за доблестта им. След което в управлението своевременно установили кой е собственикът на изгубения плик. Оказала се жена, която работи в местна потребителна кооперация, а парите били служебни. Тя излязла до пощата, за да обмени монети с банкноти, но по пътя така и не разбрала как е изпуснала на земята плика с парите.

Лично началникът на районното управление на МВР в Попово главен инспектор Ивелин Христов и началникът на група "Охранителна полиция" в него старши инспектор Стефан Стефанов приеха двете момичета в управлението ден по-късно. Христов поздрави двете ученички и им връчи благодарствени грамоти от името на ръководството на областната дирекция на МВР в Търговище.

"Родителите ви могат да се гордеят, че са възпитали деца като вас. Вярвам, че постъпката ви ще бъде добър пример и за ваши връстници, и ако някога и на тях се случи да намерят чужда вещ, надявам се, че и те ще постъпят по същия начин", каза главен инспектор Ивелин Христов.

Момичетата бяха категорични, че никога не им е минавала през ума друга мисъл, освен тази - да предадат веднага парите в полицията. Така са ги учили вкъщи. Не се наложило, когато намерили плика, да се консултират с никого как да постъпят - били единодушни, че трябва да ги занесат в полицията. "Първо си помислихме, че това може да е пенсията на някой възрастен човекЕ И че е много вероятно това да са последните пари на някого, с които той е разчитал да изкара месеца в днешното трудно време на епидемия", споделиха двете приятелки. Едва след като предали парите в полицията, те се обадили на родителите си, които от своя страна искрено им се зарадвали и ги поздравили за стореното.

На срещата присъства и жената, загубила парите. Просълзена и развълнувана, на свой ред и тя благодари искрено на ученичките.