Две ученички от Попово намериха плик с 290 лв. и го предадоха в полицията

https://www.24chasa.bg/region/article/8611339 www.24chasa.bg
Виктория Борисова /вляво/ и Татяна Стоянова получиха благодарствени грамоти от МВР за доблестната си постъпка. СНИМКА: МВР

МВР ги награди с благодарствени грамоти за доблестната им постъпка

Историята е от понеделник, 18 май т.г. След обяд две момичета от Попово - седмокласничката в ОУ "Любен Каравелов" Татяна Стоянова и осмокласничката в Профилирана гимназия "Христо Ботев" Виктория Борисова се разхождали по градския площад, когато пред себе си съзряли найлонов плик с банкноти в него. По-късно станало ясно, че сумата е 290 лева. Двете приятелки не се поколебали и за миг - веднага тръгнали към районното управление на полицията, за да съобщят за "находката" си и за предадат парите на униформените.

Дежурните служители, които получили намерените пари, поздравили ученичките за доблестта им. След което в управлението своевременно установили кой е собственикът на изгубения плик. Оказала се жена, която работи в местна потребителна кооперация, а парите били служебни. Тя излязла до пощата, за да обмени монети с банкноти, но по пътя така и не разбрала как е изпуснала на земята плика с парите.

Лично началникът на районното управление на МВР в Попово главен инспектор Ивелин Христов и началникът на група "Охранителна полиция" в него старши инспектор Стефан Стефанов приеха двете момичета в управлението ден по-късно. Христов поздрави двете ученички и им връчи благодарствени грамоти от името на ръководството на областната дирекция на МВР в Търговище.

"Родителите ви могат да се гордеят, че са възпитали деца като вас. Вярвам, че постъпката ви ще бъде добър пример и за ваши връстници, и ако някога и на тях се случи да намерят чужда вещ, надявам се, че и те ще постъпят по същия начин", каза главен инспектор Ивелин Христов.

Момичетата бяха категорични, че никога не им е минавала през ума друга мисъл, освен тази - да предадат веднага парите в полицията. Така са ги учили вкъщи. Не се наложило, когато намерили плика, да се консултират с никого как да постъпят - били единодушни, че трябва да ги занесат в полицията. "Първо си помислихме, че това може да е пенсията на някой възрастен човекЕ И че е много вероятно това да са последните пари на някого, с които той е разчитал да изкара месеца в днешното трудно време на епидемия", споделиха двете приятелки. Едва след като предали парите в полицията, те се обадили на родителите си, които от своя страна искрено им се зарадвали и ги поздравили за стореното.

На срещата присъства и жената, загубила парите. Просълзена и развълнувана, на свой ред и тя благодари искрено на ученичките.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Снежнобялата Хайди ще покори Алпите заедно със собственика си Наша котка се бори за "Гинес"! Снежнобялата Хайди Любопиткова ще опита да влезе в Книгите на рекордите "Гинес" като котката, изминала най-много километри по света. "България Днес" пръв писа за красивото четириного, което заедно със собственика си Данаил Нешев обикаля България и света

Гласуването е онлайн, но победителката ще получи корона на живо Иво АНГЕЛОВ Учителят Тео влиза в необичайна роля! Преподавателят по физика, който подготвя млади таланти, ще връчи наградата на тазгодишната победителка в конкурса "Царица Роза". Теодосий Теодосиев, както е истинското му име, е част от тричленното жури

Благой Иванов-Багата е много доволен от отлагането на неговия мач с Аугусто Сакаи (Браз) в Лас Вегас от ММА веригата UFC. Сблъсъкът трябваше да се проведе в началото на май в Сао Пауло, но заради коронавируса беше пренасрочен. Срещата ще се състои в ранните часове на неделя българско време. „Лагерът се удължи с 3 седмици