Виртуално празнично шествие за 24 май в Търговище

https://www.24chasa.bg/region/article/8611433 www.24chasa.bg
Абитуриентки от смесена гимназия "Свети Седмочисленици" минават в празнично шествие на 24 май 1941 г. в Търговище. Тази снимка 70-годишният Пламен Костов е изпратил на общината за онлайн изложбата "Черно-бялата история на Търговище". СНИМКА: Личен архив

Подготвят и онлайн изложба "Черно-бялата история на Търговище" със снимки на граждани от миналия век

Тази година традиционното празнично шествие за празника 24 май в Търговище ще бъде виртуално, съобщиха от общината. То ще се проведе едновременно във фейсбук страницата на община Търговище и на видеостена на централния площад "Свобода" в областния град.

В рамките на инициативата образователните и културните институции от общината вече подготвиха и ще представят в презентации и видеоклипове своите постижения през годината. Ще бъдат публикувани и видеопослания и поздравления от видни общественици, културни и просветни дейци, ученици, спортисти, популярни личности, свързани с търговищкия край.

От Регионалния исторически музей подготвят презентацията за развитието на светското образование в Търговище, която ще бъде достъпна също чрез фейсбук.

През празничния ден на фейсбук страницата и видеостената ще бъдат излъчени и музикални и танцови изпълнения на местни състави и групи.

Едновременно с това продължава общинската инициатива "Черно-бялата история на Търговище". Молбата на общината е хората да изпратят онлайн снимки от миналия век, на които могат да се видят как са изглеждали преди време култови места и сгради в града. Идеята е с тези снимки да бъде направена онлайн изложба за историята на Търговище.

Един от първите, откликнали на този призив, е 70-годишният Пламен Костов, който е изпратил снимка на честването на 24 май през 1941 г. в градския център. На нея са абитуриентките от смесена гимназия "Свети Седмочисленици", снимани пред сградата на някогашната Популярна банка с часовниковата кула, в която днес се помещава ДСК. "Сред абитуриентките е и моята майка", пояснява г-н Костов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С дъщеря ми ще изминем пътя на четата Борислав РАДОСЛАВОВ     Снимки: Личен архив "Семейно с 12-годишната ми дъщеря Анна-Мария ще изминем славния път на Ботевата чета от козлодуйския бряг до Околчица. Ще тръгнем по традиция на 28 май рано сутринта, когато е рожденият ми ден, и ще пристигнем на 2 юни малко преди 12 часа

Британската певица Лий-Ан Пинок се препича гола в задния си двор. Приятелката на футболиста на “Уотфорд” Андре Грей е захвърлила горнището на банския си и показва перфектен тен. Оказва се, че по този начин красавицата рекламира модната си линия. Певицата е част от групата “Литъл Микс” и е изключително популярна в Англия

Дейвид Бекъм и дъщеричката му Харпър се наслаждавата на красотите на провинциална Англия. По-голямата част от семейството все още е в имението си Котсулдс на стойност 6 млн. паунда. Фамилията се премести там по време на изолацията. Дейвид използва един от почивните дни за разходка с малката Харпър с фермерска тояга под ръка