Депутатът Станислава Стоянова дари книги на Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков”

https://www.24chasa.bg/region/article/8617299 www.24chasa.bg
Депутатът Станислава Стоянова дари книги на Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков”

В навечерието на 24 май великотърновският народен представител от ГЕРБ Станислава Стоянова дари близо 30 нови книги на Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков” в старата столица. По време на посещението си там Стоянова проведе продължителна среща с ръководството и екипа на библиотеката. Те обсъдиха множеството мерки, които изпълнителната и законодателна власт предприеха с цел подновяване на библиотечните фондове в страната, предадоха от областния пресцентър на партията.

„Тази година правителството отпусна 2 милиона лева в помощ на българските библиотеки. Половината от тях се предоставят на националната, регионалните и общинските библиотеки за подновяване на книжния фонд, чрез програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност” на Министерство на културата. Финансирането е 100% държавно и не се изисква съфинансиране от страна на библиотеките. Стойността на проектите, с които библиотеките ще кандидатстват не трябва да бъде по ниска от 1000 лв. и по-висока от 25 000 лв. за регионална и национална библиотека, а за общинските библиотеки не трябва да надвишава 12 000 лв. Другата половина от средствата, ще бъдат разпределени на втори етап между читалищните библиотеки”, каза Станислава Стоянова, която е и член на парламентарната комисия по образование и наука. "Освен благоприятен ефект за българските библиотеки, тази мярка ще подпомогне и издателите и авторите, чиито продукти ще бъдат закупени с отпуснатите средства. Тази седмица в Народното събрание предприехме още една важно действие – на първо четене подкрепихме предложението ДДС върху книгите да бъде намалено на 9%. Освен това, държавата предоставя възможност и на училищните библиотеки да обогатят фондовете си, чрез национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда”, финансирана със средства на МОН“, обясни още великотърновският народен представител.

Стоянова бе категорична, че всички тези мерки представляват пряка и същевременно дългосрочна инвестиция в интелектуалното развитие на обществото, защото четенето на книги е неделима част от този процес.
По време на срещата с библиотечните дейци Станислава Стоянова отбеляза и добрият имидж, който регионалната библиотека във Велико Търново е изградила в национален план. "Идеята за доставка на книги по домовете по време на социалната изолация, наложена в периода на извънредно положение, действително допринесе още повече за утвърждаване добрата репутация на регионалната библиотека" заяви депутатът, изказвайки поздравления за инициативата.

Директорът на библиотеката доц. д-р Калина Иванова отбеляза, че учреждението се радва на засилен читателски интерес. Близо 1300 книги са били доставени по домовете в периода на извънредното положение, а само в рамките на първите четири дни след отварянето на библиотеката, през нея са минали над 550 читатели. Ръководството и служителите на РБ „П. Р. Славейков“ използваха възможността да демонстрират съвременното оборудване, с което почистват и дезинфекцират всяка върната книга. Устройството работи с ултравиолетови лъчи, достатъчно силни, за да ликвидират всички акари и бактерии, а с помощта на специален препарат придава приятен аромат на книгите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване