Дилър, продавал дрога в кутия пред къщи, отива на съд във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/8629589 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна за разпространение и държане на наркотици получи наказание 2 години лишаване от свобода при строг режим и 10 000 лева глоба. 27-годишният подсъдим за държане и за разпространение на наркотични вещества Йонко И., който е бил предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна, бе осъден от Варненския окръжен съд на две години лишаване от свобода при първоначално строг режим и 10 000 лева глоба.

Наказанието на младия мъж бе постановено при условията на съкратено съдебно следствие, поискано от подсъдимия с цел получаване на наказание, намалено с една трета. Така съдебният състав му определи три години лишаване от свобода, като след редукцията осъденият ще търпи наказание две години лишаване от свобода. В тежест на осъдения са и направените по делото разноски в размер на над 900 лева.

Престъпната дейност Йонко извършвал от дома си. Пред вратата на апартамента си оставял в кутия поръчаните му наркотици - марихуана или екстази. В същата кутия клиентите плащали дължимата сума. 1 грам марихуана 27-годишният мъж продавал за 10 лева, толкова клиентите плащали и за грам екстази. При поръчка на по-големи количества Йонко правел отстъпка.

Стойността на дрогата, която била открита при претърсване в дома му, се изчислява на стойност близо 1800 лева. Намерени били 20 000 лева, електронна везна, гриндер и два мобилни телефона и таблет, с които осъществявал разпространението на наркотичните вещества от дома си. 27-годишният Йонко И. е осъждан за грабеж и кражба като непълнолетен. След навършване на пълнолетие е осъждан и за държане на наркотици.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.