Само за месец: Повече от 4000 варненци на борсата заради кризата

https://www.24chasa.bg/region/article/8633284 www.24chasa.bg

7.3% е безработицата във варненска област за месец април.

Данните отчита Дирекция „Регионална служба по заетостта” във Варна. Съществено влияние върху динамиката на безработицата в областта оказват мерките за ограничаване разпространението на коронавируса в страната и удължения срок на въведеното от 13 март извънредно положение.

Общият брой на безработните в бюрата по труда във Варненска област към края на април е 16 368, като спрямо март регистрираните са с 5 493 повече. Увеличение с 8 941 лица се наблюдава и спрямо същия месец на 2019 г.

Новорегистрираните лица, които са отпаднали от заетост през месеца, са 6 066, като 72.2% (4382) от тях са посочили като причина кризата с коронавируса. Сред новорегистрираните безработни през април посочили като причина, предприетите извънредни мерки най-голям дял заемат тези, освободени от сектор хотелиерство и ресторантьорство (54.1%), следвани от търговия (20.1%) и преработваща промишленост (5.2%).

Постъпилите на работа безработни през месеца са 670, като близо 88% от тях са устроени в реалната икономика.

Заявените работни места през месеца в област Варна са 495, като 90.3% от тях са от първичния пазар на труда. Най-голям дял свободни работни места са заявени в хотелиерството и ресторантьорството (15.0%), държавното управление (14.5%), търговията (12.2%), и селско и горско стопанство (8.3%).

.

В град Варна броят на регистрираните безработни през април 2020 г. е 9 871. Равнището на безработица в града е 5.7%, с 2.4 процентни пункта по-високо спрямо предходния месец. Спрямо април предходната година също се отчита увеличение с 3.6 процентни пункта на равнището на безработица.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на