Бургас разширява услугите на социалния патронаж за лежащо болни и неподвижни

https://www.24chasa.bg/region/article/8634573 www.24chasa.bg
Валентина Станкова запозна кмета с условията и предоставяните услуги в центъра.

Кметът Димитър Николов посети днес новия офис на социалната услуга "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" на улица "Странджа" 15-19, остана доволен от видяното и обеща да разшири услугите на ведомството за по-широк кръг хора. Управителят на Домашен социален патронаж Валентина Станкова го запозна на място с условията и предоставяните от мобилните екипи на центъра услуги.

Социалната услуга е част от Домашен социален патронаж Бургас и е единствената, която предоставя цялостен пакет от медицински и социални грижи в дома на своите потребители. Това включва мобилен медицински лаборант, медицински преглед от лекар в дома, обща поддръжка на жилището /водопроводчик, ел. техник/, посещение на домашен санитар, медицинска сестра, рехабилитатор, психолог и социален работник.

"Условията в новия офис са чудесни, а услугите, които центърът предоставя са незаменими за самотните, възрастни и болни хора. Освен пакета от медицински и социални услуги, вие доставяте топла и диетична храна, което се оказа решаващо в условията на социална изолация. Затова Община Бургас ще разшири отново капацитета на услугата, за да обхване тя възможно най-голям брой нуждаещи се. Следваща стъпка ще бъде осигуряването на грижа за лежащо болните и неподвижни хора и ще предложим това на социалното министерство", заяви кметът Николов при посещението си в центъра. Там бе заедно с директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров, заместник - кметът по образование, здравеопазване и социални дейности Йорданка Ананиева, директорът на общинската дирекция "Здравеопазване и социални дейности" Мая Казанджиева, рехабилитатори, медицински сестри и др.

Центърът разполага и с уреди за рехабилитация и раздвижване, както и със служебен автомобил, който помага на екипите да обходят всички свои потребители навреме.

В момента социалния патронаж осигурява топла храна на 950 възрастни хора и лица с увреждания. 320 нуждаещи се получават патронажна грижа, а 90 са включени в услугата за доставка на медикаменти и хранителни продукти.

Откакто е разкрита Патронажната грижа в Бургас, капацитетът й непрекъснато се увеличава с цел да поеме всички нуждаещи се. За изпълнение на допълнителните дейности ще бъдат наети още 5 домашни санитари и 2 медицински сестри, които ще сформират мобилни екипи, за да могат те да покрият увеличаващия се брой на хората, желаещи да ползват медико-социалната услуга. Документите за кандидатстване могат да се получат в Домашен социален патронаж на адрес: ул. "Иван Богоров" № 20 или да се изтеглят от сайта на Община Бургас: www.burgas.bg - раздел "Социални дейности" - Патронажна грижа.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи