Къща за гости край Симитли ще връща 330 640 лв.

https://www.24chasa.bg/region/article/8635182 www.24chasa.bg

Фирма, построила къща за гости край Симитли, по пътя за Банско, ще трябва да върне 330 640 лв. безвъзмездна помощ, получена от фонд "Земеделие" по Програмата за развитие на селските райони.
Собственикът на фирмата Борислав И. сключил договор с фонда през 2014 г. за изграждане на къща за гости и закупуване на АТВ за организиране на разходки сред природата. Проверка на служителите на фонда установила, че къщата е построена, но клиентите са малко. Къща има 4 спални и апартамент, голям двор с беседка, детски кът и др. развлечения.
Установено било обаче, че за 2016 г. са реализирани общи приходи от нощувки и услуги 4425 лв., което е едва 3,1% от заложените в бизнес-плана. За следващата година приходите са 14 674 лв., или 13,71% изпълнение. За 2018 г. са констатирани реализирани общи приходи от нощувки и услуги 15 547 лв., или 14,53% изпълнение. Средно за трите години изпълнението на одобрения бизнес-план е а 9,6%. Заради това, в началото на т. г. фондът е издал Акт за публично държавно вземане, за да се върне цялата отпусната сума от 330 640 лв.
Борислав И. е обжалвал акта в административния съд в Благоевград, но съдия Димитър Узунов отхвърлил жалбата. Установено било, че не са изпълнени целите на проекта - да се развие селският туризъм, инвестицията не е достатъчно жизнеспособна, а собственникът не е разходвал средствата ефективно.
Той пък от своя страна се оправдал с неизпъленни договори с италианска фирма да му доведе туристи, както и с липсата на снеговалеж през последните години и нетипично високи за зимния сезон температури.
Съдът обаче е категоричен, че липсата на снеговалеж и високи зимни температури, не е форсмажорно обстоятелство.
Решението не е окончателно и собственикът ще го обжалва пред Върховния административен съд.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на