Кметът на Пазарджик предложил на премиера местен данък за земеделските земи

https://www.24chasa.bg/region/article/8638085 www.24chasa.bg

Кметът на Пазарджик Тодор Попов е предложил на премиера Бойко Борисов да се въведе местен данък върху земеделските земи, като се даде възможност на общините да го въвеждат и определят размера му. Това е станало на срещата им в Пазарджик на 24 май, разкри Попов пред местния общински съвет по време на радовната сесия.

"Силно се надявам, че държавата най-после ще помисли кардинално за това да имаме нови приходоизточници", заяви Тодор Попов.

Той коментира, че държавата я е страх да въведе подобен данък, затова е нужно да делегира възможност на общините да могат да го правят. Идеята на Попов е приходите от местен данък за земите да се използват от общините за подобрява качеството на публичните услуги.

Кметът на Пазарджик припомни, че навсякъде в Европа земеделските земи се облагат с местен данък, а само у нас това не се прави. Според него собствениците на земи генерират приходи от тях, много стопани получават и субсидии, а не плащат данъци за тези земи. Той е сметнал, че ако земеделските земи се облагат с 1 лев данък на декар, община Пазарджик ще увеличи приходите си с 1 милион лева.

Тодор Попов припомни, че въпросът за данък върху земята се дискутира отдавна, но досега не е обсъждано да се дадат  правомощия на общините те да го въвеждат и придобиват приходите от подобен налог. Кметът на Пазарджик обаче не разкри какво е отговорил премиера Борисов на идеята му.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Андреа, ексклузивно пред "България Днес": Не се чувствам предадена, правя песни, вдъхновена от личния си живот, казва изпълнителката "Не се чувствам предадена!" Това заяви Андреа специално за "България Днес" в първото си интервю след раздялата си с Кубрат Пулев. Фолкпевицата разкрива пред вестника, че никой не я е предавал в трудните моменти

С опасност за живота си и в грубо нарушение на пътя изпъкна топмоделката Ивайла Бакалова в центъра на столицата, видя зоркото око на "България Днес". За да стигне до колата си, миската пресече натоварената ул. "Г.С. Раковски", като рискува живота си и мина буквално пред засилил се камион. След като притича на високите си токове

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"