Отлагат с година закриването на 200-годишно училище в село Поликраище

https://www.24chasa.bg/region/article/8639029 www.24chasa.bg
Министър Красимир Вълчев пристига на среща с местните заедно с шефката на РУО Розалия Личева
Министър Красимир Вълчев пристига на среща с местните заедно с шефката на РУО Розалия Личева СНИМКА: Дима Максимова

1 година шанс за оцеляване на почти 200-годишно училище в горнооряховското село Поликраище даде министърът на образованието Красимир Вълчев. Той пристигна на място след бунт на хората от селото срещу решение на Общинския съвет в Горна Оряховица да го закрие. Мотивите - в него учат само 33 деца, основно ромчета, от други две села. В същото време 60 деца от Поликраище учат в близките градове Горна Оряховица и Велико Търново. Учебният процес се осъществява в слети паралелки, а образователните резултати го нареждат на последните места в областта. Местните обаче искат основното училище "Св.св. Кирил и Методий" да продължи да съществува и дори да стане държавно, до 10-ти клас с профили Механизация на земеделието и Информационни технологии. Университетският преподавател проф.Георги Георгиев, родом от Поликраище, се зарече дори да се върне да преподава физика. "Мои колеги също са изявили желание да преподават, без никакъв хонорар. Смятам, че такова нещо никъде няма в света", каза той.

"Това, което не ми харесва е, че нямаме достатъчно добра работа на училището, това не е основание за закриване, а да се мисли за смяна на директора. Тук има симулация на учебен процес, което вреди на децата. Ако нещата продължат така, това училище ще се самозакрие в следващите години", каза на срещата с местните хора министър Вълчев.

Все пак училището ще отвори на 15 септември, но с условия, които трябва да бъдат изпълнени за една учебна година.

"Те трябва да запазят или да увеличат децата, да повишат образователните резултати. Това, което се е случило – вторичната сегрегация, частично да бъде преодоляно. Ще откажем предложението на Общината, защото в последните години това ни е политиката", каза им министърът.

Той отчете, че в последните години е отказал закриването на 8 училища, а министерството е дало допълнително 100 милиона лева за малки училища и такива с концентрация на деца от уязвими групи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко