Йорданка Фандъкова: Отделят се още 15 млн. лв. за строеж на детски градини

https://www.24chasa.bg/region/article/8655576 www.24chasa.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова разкри в студиото на bTV, че нови 15 милиона лева ще бъдат отделени за строежа на детски градини.

"Най-важното е да се строят детски градини. Над 100 сгради успяхме да построим, а местата се увеличиха с 16 хиляди. София се разраства. През август нови 1500 места в детските градини ще бъдат осигурени. Строи се ударно, но има проблем със свободни терени. Затова трябва да се променят правилата, да може да има градини и ясли в партерни етажи на сградите. Има интерес и от инвеститорите за това. Тези промени зависят от правителството. Разговарях с Бойко Борисов и той разпореди бързо да се вземат решенията. 15 млн. лева ще бъдат отпуснати за изграждането на нови детски градини. Всички възможности трябва да се използват за строителство. Няма места и в частните заведения. Сега строим десет, а с тази нова програма може да започнем да строим още 7 детски градини. До средата на месеца ще сме готови да започнем градежа на градина в "Манастирски ливади", обясни кметът.

Най-големите загуби по време на пандемията досега е претърпял Градския транспорт - 24 милиона лева. Сумата е натрупана от по-малко превозни документи и неработеща синя и зелена зона. Стратегията е, когато гражданите имат желание за разширение на синя и зелена зона, тя да се разширява. Предстои в кварталите "Иван Вазов", "Триадица" и малка част от "Слатина".

"Отчитаме отделно и 15,5 млн. загуба на транспортните дружества. От 350 000 души преди, сега само 150 хиляди ползват метрото. Общо с 65 процента са намалели пътуванията в града. Ще има още една актуализация на бюджета. През май гражданети по-активно плащат местните си данъци и такси. Само 5 млн. лева по-малко са събрани през май, сравнено с миналата година", добави Фандъкова.

"Мрежата на "Топлофикация" е стара. С 20 дни ще се съкрати срока за ремонта в Студентски град и "Младост". Студентите предлагат по-късно да започне този ремонт. Това лято бул. "България" ще бъде изцяло ремонтиран, като ще останат само кръстовищата. Най-важният обект е бул. Тодор Каблешков, 4-лентов с трамвайно трасе по средата и велоялея. Целта е да свържем бул. "България" със "Симеоновско шосе", взе отношение и по спирането на топлата вода в някои от столичните квартали това лято Фандъкова.

"Строителството на метрото е на финала в участъка между "Овча Купел" и "Горна баня". Имаме готовност и за започване на два нови участъка - до квартал "Левски" и зала "Арена Армеец", завърши столичният кмет.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи