На финал е строителството на новия корпус на областната болница във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/8657087 www.24chasa.bg
Новото крило ще събере отделенията от двете бази на областната болница
Новото крило ще събере отделенията от двете бази на областната болница

Строителството на първия етап на новия болничен корпус на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново е почти завършено. Готови са седемте етажа на сградата, която ще обедини двете бази на болницата, съобщиха от ръководството на лечебното заведение.

В нея ще бъдат преместени отделенията, които до сега се помещават в База II в квартал "Варуша". Сградата разполага с два отделни входа.

Предвидено е това да не се смесват потоците от пациенти. Единият вход ще се използва от тези, които постъпват в Инфекциозно отделение, а другият -  от всички останали пациенти и медици.

На първия етаж ще бъдат разположени сервизните помещения, а над тях, на второ ниво ще бъде Инфекциозно отделение. Третият етаж е предвиден за Неврологично отделение, а четвъртия за Ортопедията.

На следващите два етажа ще се помещават Акушеро-гинекологичното отделение и Неонатология, а на седмия, последен етаж, ще бъдат раположени операционните зали.

Строителството се извършва според всички съвременни изисквания за болнично заведение и според отделните нужди на всяко едно отделение.

Изградени са топли връзки с База 1, като едната от тях ще свързва новият корпус с Отделението по трансфузионна хематология.

В момента се извършват довършителни работи, изграждат се ВиК и електрическа инсталации. Поставени са резервоар и помпи, които ще обезпечат подаването на вода в случай на авария.

Финансирането на първия етап от строителството беше осигурено от продажбата на хирургичния блок, който беше неизползваем дълги години. Средствата за втория етап, който предвижда оборудването на сградата, ще бъде осигурено от продажбата на болнични имоти.

При осигуряване на финансиране, новият корпус може да заработи още през месец март 2021. Освен, че това ще улесни работата на болницата и ще доведе до спестяване на разходи, най-важното е, че обединяването на двете бази ще даде възможност за предоставяне на качествени битови условия за пациентите и медицинския персонал, и съвременна медицинска грижа.

Развитието на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" е изключително важно, предвид важността на лечебното заведение за жителите на десетте общини на област Велико Търново. Финализирането на проекта за нов болничен корпус ще превърне болницата в едно най-съвременните лечебни заведения в Централна Северна България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко